sobota, 24 stycznia 2015

Rozgrzewająca zupa z zieloną soczewicą

Dziś w Krakowie jest zimno i śnieżnie. W szczególnie takie dni potrzebujemy dobrej muzyki i jedzenia, które nas rozgrzeje i sprawi, że zrobi nam się przyjemnie. Wydaje mi się, że gorąca zupa z dodatkiem pieprzu cayenne to w tym wypadku najlepszy wybór. A w dodatku samo zdrowie!

Składniki:
- ¾ szklanki zielonej soczewicy
- 3 małe ziemniaki
- 1 duża cukinia
- 1 cebula
- 2 duże pomidory bez skóry
- 2 marchewki
- pół pęczka natki pietruszki
- ok. 1,5l wody
- 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- pół łyżeczki mielonego kminku, pół łyżeczki pieprzu cayenne, sól do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie:
Warzywa obieramy. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy w sporym garczku. Następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę marchewki oraz opłukaną soczewicę i dalej podsmażamy. Po ok. 5 minutach dolewamy 1 litr wody, całość zagotowujemy, a następnie gotujemy pół godziny na małym ogniu. Następnie dodajemy resztę warzyw pokrojonych w kostkę, natkę pietruszki, przyprawy (w tym liść laurowy i ziele angielskie), przecier pomidorowy i dolewamy pozostałe 0,5l wody. Gotujemy dalej przez następne pół godziny. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być miękkie. Na koniec należy sprawdzić czy zupa jest odpowiednio słona, ponieważ ziemniaki to złodzieje soli!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz