Składniki:
- ¾ szklanki zielonej soczewicy
- 3 małe ziemniaki
- 1 duża cukinia
- 1 cebula
- 2 duże pomidory bez skóry
- 2 marchewki
- pół pęczka natki pietruszki
- ok. 1,5l wody
- 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- pół łyżeczki mielonego kminku, pół łyżeczki pieprzu
cayenne, sól do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Warzywa obieramy. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy w
sporym garczku. Następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę marchewki oraz
opłukaną soczewicę i dalej podsmażamy. Po ok. 5 minutach dolewamy 1 litr wody,
całość zagotowujemy, a następnie gotujemy pół godziny na małym ogniu. Następnie dodajemy resztę warzyw pokrojonych w kostkę, natkę pietruszki, przyprawy
(w tym liść laurowy i ziele angielskie), przecier pomidorowy i dolewamy pozostałe 0,5l wody. Gotujemy dalej
przez następne pół godziny. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być
miękkie. Na koniec należy sprawdzić czy zupa jest odpowiednio słona, ponieważ ziemniaki to złodzieje soli!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz