Składniki:
- ok. 350g dorsza (ja wybrałam brzuszki ale równie dobrze
pasuje filet)
- pół bułki
- pół pęczka pietruszki
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- pieprz czarny i biały, sól, starta gałka muszkatołowa,
tymianek suszony
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki musztardy
- 1/3 szklanki mleka
- duża cukinia
- olej (do grillowania)
Przygotowanie:
Obieramy i gotujemy ziemniaki aż do miękkości.
Rozdrabniamy pietruszkę, czosnek i bułkę (ja użyłam rozdrabniacza, można bardzo drobno posiekać). Dodajemy wino, łyżkę masła, doprawiamy czarnym pieprzem i solą,
mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy na dnie olejem. Układamy pokrojonego
na kilka części dorsza oprószonego z obu stron solą i białym pieprzem. Na każdy
kawałek nakładamy sporą ilość przygotowanej pasty pietruszkowej. Pieczemy w
piekarniku w temperaturze 150 stopni (z termoobiegiem) około 20 minut.
Przygotowujemy purée ziemniaczane.
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy oraz dodajemy do nich pieprz czarny, odrobinę
soli, mleko, łyżkę masła, szczyptę gałki muszkatołowej oraz musztardę.
Mieszamy. Cukinię kroimy w plasterki, posypujemy solą, czarnym pieprzem
(hojnie żeby nie była mdła) i tymiankiem. Smażymy na patelni grillowej, po zrumienieniu
przewracamy na drugą stronę i powtarzamy czynność. Po kilku minutach cukinia
jest już gotowa. Układamy część purée, na nim rybę a obok grillowane plasterki cukinii. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz