Składniki:
- ¼ szklanki mąki + odrobina do podsypania
- woda
- 1,5 łyżeczki oleju + odrobina do smażenia
- sól, pieprz
- rzeżucha
- 2-3 rzodkiewki
- łyżeczka majonezu
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy
- 3 łyżki twarogu
- 1 jajko
Przygotowanie:
Gotujemy jajko na twardo, obieramy i kroimy na ćwiartki.
Teraz sos – w misce mieszamy majonez, musztardę, miód i łyżeczkę oleju. Przygotowujemy
stolnicę. Wysypujemy na nią mąkę, którą mieszamy ze szczyptą soli. W mące i
soli robimy dołek i wlewamy pół łyżeczki oleju, a następie stopniowo dolewamy
wodę i zagniatamy ciasto (najłatwiej nożem) tak, aby zebrać całą wysypaną mąkę.
Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek średnicą dostosowany do naszej
patelni. Podczas wałkowania podsypujemy ciasto mąką żeby się nie przyklejało.
Rozgrzewamy patelnię, nalewamy na nią odrobinę oleju i smażymy placek z obu
stron po kilka minut. Placek będzie bardzo cienki więc szybko będzie gotowy.
Trzeba uważać żeby nie smażyć go zbyt długo bo tortilla stwardnieje, a tego nie
chcemy. 2-3 minuty z każdej strony powinno wystarczyć. Po usmażeniu przekładamy
placek na talerz, smarujemy go twarogiem, posypujemy pieprzem i solą do smaku,
układamy jajko, pokrojone w plasterki rzodkiewki, polewamy sosem, posypujemy
rzeżuchą, zawijamy całość i przekrawamy na pół. Gotowe!
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuń