poniedziałek, 26 stycznia 2015

Lekka i smaczna tortilla śniadaniowa

Jakiś czas temu wyhodowałam sobie na talerzu rzeżuchę. Chyba sto lat jej nie jadłam, a teraz przypomina mi smaki dzieciństwa. Idealnie pasuje na kanapki ale po dzisiejszym śniadaniu stwierdzam, że jest równie fantastyczna jako składnik tortilli. Do tego twaróg, jajko, rzodkiewka, sos i powstaje coś naprawdę wartego spróbowania. Już raz zamieściłam na blogu przepis na tortillę ale tamta była grubsza i obiadowa :).

Składniki:
- ¼ szklanki mąki + odrobina do podsypania
- woda
- 1,5 łyżeczki oleju + odrobina do smażenia
- sól, pieprz
- rzeżucha
- 2-3 rzodkiewki
- łyżeczka majonezu
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy
- 3 łyżki twarogu
- 1 jajko

Przygotowanie:
Gotujemy jajko na twardo, obieramy i kroimy na ćwiartki. Teraz sos – w misce mieszamy majonez, musztardę, miód i łyżeczkę oleju. Przygotowujemy stolnicę. Wysypujemy na nią mąkę, którą mieszamy ze szczyptą soli. W mące i soli robimy dołek i wlewamy pół łyżeczki oleju, a następie stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy ciasto (najłatwiej nożem) tak, aby zebrać całą wysypaną mąkę. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek średnicą dostosowany do naszej patelni. Podczas wałkowania podsypujemy ciasto mąką żeby się nie przyklejało. Rozgrzewamy patelnię, nalewamy na nią odrobinę oleju i smażymy placek z obu stron po kilka minut. Placek będzie bardzo cienki więc szybko będzie gotowy. Trzeba uważać żeby nie smażyć go zbyt długo bo tortilla stwardnieje, a tego nie chcemy. 2-3 minuty z każdej strony powinno wystarczyć. Po usmażeniu przekładamy placek na talerz, smarujemy go twarogiem, posypujemy pieprzem i solą do smaku, układamy jajko, pokrojone w plasterki rzodkiewki, polewamy sosem, posypujemy rzeżuchą, zawijamy całość i przekrawamy na pół. Gotowe!



1 komentarz: