Składniki:
- mąka pszenna
- jogurt (może być naturalny lub grecki, na dwa placuszki
o rozmiarze jak na zdjęciu zużyłam ok. 5 łyżeczek jogurtu)
- dowolne przyprawy (ja stosuję przyprawę toskańską z
suszonymi pomidorami)
- ser feta lub sałatkowy jak w moim przypadku
- poszatkowane, świeże liście bazylii
- pokrojone w kostkę pomidory
- odrobina oleju z pestek winogron
- ew. szczypta soli
Przygotowanie:
Na stolnicę wsypujemy ok. 10 łyżek mąki. Dodajemy
przyprawy i sól (jeśli ją stosujemy). Całość mieszamy. Usypujemy górkę, a w
środku robimy dołeczek. Do niego dodajemy dwie łyżeczki jogurtu i zagniatamy
ciasto. Czynność powtarzamy aż do połączenia się składników i uzyskania
elastycznego ciasta. Można dosypać mąki lub dodać jogurtu w razie potrzeby.
Kiedy mamy już ugniecioną kulę z ciasta dzielimy ją na pół (przy dwóch
placuszkach). Każdą część rozwałkowujemy na podłużny placuszek grubości 2, 3 mm. Rozgrzewamy
patelnię. Placuszki smażymy bez dodatku oleju z obu stron do zrumienienia. Po
usmażeniu nakładamy dodatki, na koniec skrapiamy całość olejem i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz