wtorek, 20 stycznia 2015

Nuggetsy z frytkami z ziemniaków i marchewki

Od dawna nie jem już żadnych fast foodów. Czasem tęsknie, bo bardzo lubiłam np. podczas zakupów przekąsić jakiegoś hamburgera z frytkami. Ale zmieniłam dietę i nie ma opcji żeby coś takiego znalazło się na moim talerzu (a raczej kawałku kartonu). Teraz kiedy nachodzi mnie ogromna ochota na jakieś śmieciowe jedzenie przygotowuję nuggetsy z frytkami, wszystko domowej roboty – najlepsze i najzdrowsze :). Mięso z kurczaka po długim moczeniu w jogurcie z przyprawami jest soczyste i aromatyczne, do tego przepyszne frytki i koperkowy dip. Przepis przewiduje powstanie dwóch porcji.

Składniki:
- duża pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 marchewki
- 4-5 ziemniaków
- 180g jogurtu naturalnego (małe opakowanie)
- 3-4 łyżeczki majonezu
- 180g jogurtu greckiego
- pół pęczka koperku
- pieprz czarny, pieprz cayenne, sól, sproszkowana słodka papryka, czosnek granulowany, oregano, zioła prowansalskie, przyprawa z suszonymi pomidorami (np. toskańska), tymianek
- 2 łyżeczki oleju (ja użyłam z pestek winogron)
- mała paczka krakersów

Przygotowanie:
Na kilka godzin przed pieczeniem nuggetsów i frytek, kroimy kurczaka w nieco grubsze plastry ustawiając nóż pod kątem i przygotowujemy marynatę: jogurt, pieprz czarny, odrobina pieprzu cayenne, sól, sproszkowana słodka papryka i czosnek. Wkładamy kurczaka do marynaty i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, jak wcześniej wspomniałam. Tak naprawdę wystarczy godzina ale im dłużej, tym lepiej :). Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki i przygotowujemy panierkę – pokruszone krakersy mieszamy z 2 łyżeczkami przyprawy z suszonymi pomidorami. Obtaczamy w niej kurczaka i odkładamy na talerz. Teraz warzywa. Ziemniaki i marchewki, obieramy i kroimy w słupki. Zagotowujemy w garnku wodę, można ją lekko posolić i wrzucamy warzywa na jakieś 5 minut. Po tym czasie odsączamy je na papierowym ręczniku, układamy na blasze, posypujemy pieprzem czarnym, solą, papryką, czosnkiem granulowanym, oregano, ziołami prowansalskimi i tymiankiem oraz skrapiamy olejem. Warzywa wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach dorzucamy na blachę nuggetsy. Całość pieczemy jeszcze ok. 35 minut. Podczas pieczenia, warzywa od czasu do czasu należy przemieszać a nuggetsy odwracać (przynajmniej raz). Na koniec sos – mieszamy jogurt grecki, posiekany koperek, majonez i doprawiamy odrobiną pieprzu cayenne.



1 komentarz: