Składniki:
- duża pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 marchewki
- 4-5 ziemniaków
- 180g jogurtu naturalnego (małe opakowanie)
- 3-4 łyżeczki majonezu
- 180g jogurtu greckiego
- pół pęczka koperku
- pieprz czarny, pieprz cayenne, sól, sproszkowana słodka
papryka, czosnek granulowany, oregano, zioła prowansalskie, przyprawa z
suszonymi pomidorami (np. toskańska), tymianek
- 2 łyżeczki oleju (ja użyłam z pestek winogron)
- mała paczka krakersów
Przygotowanie:
Na kilka godzin przed pieczeniem nuggetsów i frytek,
kroimy kurczaka w nieco grubsze plastry ustawiając nóż pod kątem i
przygotowujemy marynatę: jogurt, pieprz czarny, odrobina pieprzu cayenne, sól,
sproszkowana słodka papryka i czosnek. Wkładamy kurczaka do marynaty i
odstawiamy do lodówki na kilka godzin, jak wcześniej wspomniałam. Tak naprawdę
wystarczy godzina ale im dłużej, tym lepiej :). Po tym czasie wyjmujemy mięso
z lodówki i przygotowujemy panierkę – pokruszone krakersy mieszamy z 2
łyżeczkami przyprawy z suszonymi pomidorami. Obtaczamy w niej kurczaka i
odkładamy na talerz. Teraz warzywa. Ziemniaki i marchewki, obieramy i kroimy w słupki.
Zagotowujemy w garnku wodę, można ją lekko posolić i wrzucamy warzywa na
jakieś 5 minut. Po tym czasie odsączamy je na papierowym ręczniku, układamy na
blasze, posypujemy pieprzem czarnym, solą, papryką, czosnkiem granulowanym,
oregano, ziołami prowansalskimi i tymiankiem oraz skrapiamy olejem. Warzywa
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach dorzucamy na
blachę nuggetsy. Całość pieczemy jeszcze ok. 35 minut. Podczas pieczenia,
warzywa od czasu do czasu należy przemieszać a nuggetsy odwracać (przynajmniej
raz). Na koniec sos – mieszamy jogurt grecki, posiekany koperek, majonez i
doprawiamy odrobiną pieprzu cayenne.
Ale apetyczny zestaw ;)
OdpowiedzUsuń