Składniki:
- 3 płaty ciasta filo
- cukinia
- duża, czerwona papryka
- cebula
- ser sałatkowy lub feta, w zależności co kto ma (ok.
100g)
- kmin rzymski, pieprz czarny, sól, oregano
- woda
- łyżeczka oleju + odrobina do smażenia
- 4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
- 2 łyżki wody
- 2 jajka
Przygotowanie:
Rozgrzewamy na patelni olej. Obieramy i kroimy drobno
cebulę, podsmażamy ją na złoto. Paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli,
smażymy. Kiedy papryka zacznie mięknąć dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
cukinię. Całość doprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim i oregano i dusimy
ok. 15 minut (dusimy, ponieważ warzywa oddadzą soki). Do miseczki wbijamy jedno
jajko, dodajemy 2 łyżki wody, 2 łyżki jogurtu oraz łyżeczkę oleju. Na suchym(!)
blacie rozkładamy jeden płat ciasta filo. Całość polewamy częścią miksu
jajeczno-jogurtowego i delikatnie rozsmarowujemy pędzelkiem kuchennym tak, aby
ciecz pokryła całą powierzchnię ciasta. Następnie zawijamy z jednej strony kawałek ciasta na
szerokość ok. 5cm, nakładamy kilka łyżek farszu, na to ser, polewamy odrobiną
miksu jajeczno-jogurtowego i bardzo ostrożnie zawijamy w rulonik. Następnie
zakręcamy go i tworzymy ślimaka. Czynność powtarzamy z dwoma pozostałymi
płatami ciasta. Na koniec przygotowujemy drugi miks – mieszamy jedno jajko z
dwiema łyżkami jogurtu. Powstałą mieszanką polewamy nasze borki i wkładamy je do
piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na ok. 30-40 minut, aż wierzch
zbrązowieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz