Równie długo zastanowiłam się jaki będzie pierwszy przepis,
który opublikuję. Zdecydowałam się na coś lekkiego, zdrowego i łatwego w
przygotowaniu. Tak jak lubię. Chociaż oczywiście od czasu do czasu uwielbiam
zamknąć się w kuchni na kilka godzin i przygotować coś z czego później jestem
naprawdę dumna :).
Dziś postawiłam na makaron z jogurtowym sosem z tuńczykiem. Do posypania użyłam
sera Grana Padano, który przywiozłam sobie w kawałku z ostatniej podróży do
Włoch, jestem jego fanką, ale równie dobrze będzie pasował parmezan lub inny
żółty ser (jednak polecam twarde). Z podanej poniżej ilości składników wyszły
mi dwie spore porcje.
Składniki:
- makaron pełnoziarnisty spaghetti
- 200 g jogurtu greckiego
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 5, 6 sztuk pomidorów suszonych w oleju lub oliwie
- sporo liści świeżej bazylii
- mała cebula (może być szalotka)
- ząbek czosnku
- żółty ser do posypania po wierzchu
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Na patelni podsmażyć na oleju pokrojone drobno cebulkę i
czosnek. Dodać pokrojone suszone pomidory i również delikatnie podsmażyć. W
osobnym garnku gotujemy makaron (proponuję dodać odrobinę oleju lub oliwy do
gotującego się makaronu żeby nitki się nie sklejały). Dodajemy na patelnię tuńczyka
i zostawiamy go na chwilkę. Dolewamy jogurt grecki oraz posypujemy całość
posiekaną bazylią. Mieszamy, doprawiamy do smaku i chwilkę grzejemy na patelni.
Ugotowany makaron odsączamy z wody i przesypujemy do sosu. Całość mieszamy,
przekładamy na talerze i posypujemy świeżo startym serem oraz kilkoma całymi
listkami bazylii dla dekoracji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz