Składniki:
- 3/4 szklanki oleju (rzepakowy lub słonecznikowy,
ja polecam pół na pół z olejem z orzechów włoskich)
- 4 całe jajka
- 300 ml cukru
- 450 ml mąki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 0,5 kg startej marchewki
- garść posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem i olejem. Dodajemy pozostałe
składniki i mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą blachy „keksówki”. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni
(po około 20 minutach można zmniejszyć temperaturę jeśli czujemy, że placek tego
potrzebuje).
To mój ulubiony placek w Twoim wykonaniu :)
OdpowiedzUsuń