Składniki:
- 2 kromki dowolnego chleba
- 2 suszone pomidory w oleju
- kawałek usmażonego lub ugotowanego kurczaka (mnie
został kawałek po coxinhas z poprzedniego przepisu, bulionowy aromat sprawdził się tu idealnie)
- 2 plasterki dowolnego sera żółtego
- kilka listków świeżej bazylii
- pół ząbka czosnku
- pół łyżki masła
- odrobina oleju
Przygotowanie:
Kromki chleba smarujemy bardzo skromnie masłem z jednej
strony. Na jednej z nich układamy: plasterek sera żółtego, na to pokrojonego w
plasterki kurczaka, pokrojone pomidory suszone, porwane listki bazylii, drugi
plasterek sera i zamykamy całość drugą kromką. Nagrzewamy patelnię. Wlewamy na
nią odrobinę oleju i dodajemy resztę masła. Gdy masło się rozpuści przekładamy
kanapkę na patelnię i przykrywamy pokrywką. Co jakiś czas sprawdzamy spód
kanapki i gdy osiągnie kolor brązowo-złoty przewracamy kanapkę na drugą stronę
i czekamy aż druga kromka również uzyska tę barwę. Gdy kanapka jest
gotowa przekładamy ją na talerz i nacieramy z obu stron świeżym czosnkiem.
Przekrawamy i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz