Składniki na porcję dla 1 osoby:
- makaron spaghetti (ilość zależy od głodu :))
- pół opakowania mrożonego, rozdrobnionego szpinaku (225g)
- 5 pomidorów suszonych w oleju
- ¼ opakowania serka mascarpone (ok. 60g)
- 1,5 ząbka czosnku
- łyżka masła
- sól, pieprz czarny, starta gałka muszkatołowa
- pół garści posiekanych drobno orzechów włoskich
*kawałek twardego sera, np. Grana Padano jak w moim
przypadku
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim czosnek.
Następnie dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory i dalej smażymy. Po jakimś
czasie dodajemy szpinak i podgrzewamy całość. Do tego mascarpone i przyprawy:
pieprz i sól do smaku. Podgrzewamy sos na małym ogniu przez
około 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie (ja użyłam
pełnoziarnistego) oraz prażymy orzechy włoskie na rozgrzanej patelni. Kiedy
wszystko jest gotowe przekładamy na talerz makaron, sos doprawiamy gałką muszkatołową i polewamy nim makaron,
posypujemy startym serem i prażonymi orzechami.
mniam! moje klimaty, muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuń