poniedziałek, 12 stycznia 2015

Tarta. Odwrócona, jabłkowa, karmelowa

Pierwszy karmel to dla mnie ta tarta. I od razu mnie uzależnił. Dopracowałam również idealny spód i całość bardzo smacznie się komponuje. Domyślam się, że nie jest idealna i niektórym może się nie podobać. Ale smak rekompensuje wszystko. Chociaż według mnie jest urocza :). Często przygotowuję tarty w małej formie żeby móc spróbować różnych smaków w krótkim czasie. Zwłaszcza, że łatwiej przewrócić na koniec mniejszą tartę przy pomocy dużego talerza. Ale podam przepis na dużą formę, jeśli ktoś będzie potrzebował na małą to mogę również go później dodać w komentarzu.

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 125g + 40g masła + odrobina do nasmarowania formy
- 1 rozkłócone jajko
- kilka kropli aromatu waniliowego
- pół garści posiekanych orzechów włoskich
- opcjonalnie: 2 łyżki cukru pudru (nie jest to konieczne, ponieważ jabłka w karmelu wystarczą za całą słodycz)
- szczypta soli
- 5 jabłek
- sok z połowy cytryny
- woda
- 100g cukru

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy małymi kawałkami 125g zimnego masła. Całość rozdrabniamy i mieszamy. Dodajemy sól, aromat waniliowy, orzechy, jajko i opcjonalnie cukier puder. Wyrabiamy delikatnie ciasto. W razie potrzeby dodajemy wodę. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy w folii na 30 minut do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy w ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Na patelnię wlewamy 50ml wody i cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu, mieszamy. Gdy cukier się rozpuści przestajemy mieszać i czekamy aż się skarmelizuje (złocisty kolor, należy uważać, żeby się nie przypalił). Gdy nastąpi karmelizacja dodajemy masło, mieszamy, układamy jabłka i smażymy z obu stron aż będą miękkie i złociste. Jabłka przełożyć do nasmarowanej formy na tartę. Wyjąć ciasto, rozwałkować do średnicy formy, ułożyć na jabłkach i wcisnąć brzegi w stronę dołu formy. Piec około 30 minut w temperaturze 180-200 stopni. Po upieczeniu odwrócić tartę przy pomocy talerza.

1 komentarz: