Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 125g + 40g masła + odrobina do nasmarowania formy
- 1 rozkłócone jajko
- kilka kropli aromatu waniliowego
- pół garści posiekanych orzechów włoskich
- opcjonalnie: 2 łyżki cukru pudru (nie jest to
konieczne, ponieważ jabłka w karmelu wystarczą za całą słodycz)
- szczypta soli
- 5 jabłek
- sok z połowy cytryny
- woda
- 100g cukru
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy małymi kawałkami 125g zimnego
masła. Całość rozdrabniamy i mieszamy. Dodajemy sól, aromat waniliowy, orzechy, jajko i opcjonalnie cukier puder. Wyrabiamy delikatnie ciasto. W razie potrzeby dodajemy wodę. Gotowe
ciasto formujemy w kulę i wkładamy w folii na 30 minut do lodówki. W tym czasie
obieramy jabłka, kroimy w ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Skrapiamy je
sokiem z cytryny. Na patelnię wlewamy 50ml wody i cukier. Podgrzewamy na
średnim ogniu, mieszamy. Gdy cukier się rozpuści przestajemy mieszać i czekamy
aż się skarmelizuje (złocisty kolor, należy uważać, żeby się nie przypalił).
Gdy nastąpi karmelizacja dodajemy masło, mieszamy, układamy jabłka i smażymy z
obu stron aż będą miękkie i złociste. Jabłka przełożyć do nasmarowanej formy na
tartę. Wyjąć ciasto, rozwałkować do średnicy formy, ułożyć na jabłkach i
wcisnąć brzegi w stronę dołu formy. Piec około 30 minut w temperaturze 180-200
stopni. Po upieczeniu odwrócić tartę przy pomocy talerza.
Pyszności;)
OdpowiedzUsuń