niedziela, 11 stycznia 2015

Domowa tortilla

Po co kupować gotowe tortille skoro samemu można zrobić smaczniejsze i zdrowsze? Każdy może dodać do nich swoje ulubione dodatki i urozmaicać smak. Ja postawiłam na wersję podstawową - mąka, woda, olej i sól. Podane w przepisie dodatki są przykładowe, każdy lubi co innego. Świetnie sprawdzi się np. sałata, pomidor, łosoś, czy wołowina. Całość wygląda jak prawdziwy fast food! Albo nie, to jest dużo lepsze :)

Składniki (na jedną tortillę):
- ok. pół szklanki mąki pszennej
- olej
- połówka papryki
- kawałek fileta z kurczaka podsmażonego w ulubionych przyprawach (ja użyłam resztki szynki drobiowej własnej produkcji, w najbliższym czasie zamieszczę na nią przepis)
- sporo świeżego koperku
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- łyżeczka majonezu
- pieprz cayenne, czosnek granulowany, pieprz czarny, sól, tymianek, sproszkowana słodka papryka
- 1 duży ziemniak
- folia aluminiowa

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Połówkę papryki układamy na blasze skórką do góry i pieczemy aż zmięknie, a skórka zrobi się miejscami czarna. Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki. Zagotowujemy wodę w garku i wrzucamy pokrojone ziemniaki na 5 minut. Następnie odsączamy je i osuszamy na ręczniku papierowym. Wyciągamy blachę z papryką, dokładamy na niej ziemniaki, przyprawiamy czosnkiem granulowanym, pieprzem, solą, tymiankiem i słodką papryką, skrapiamy olejem i wkładamy z powrotem do piekarnika. W czasie pieczenia należy od czasu do czasu przemieszać nasze ziemniaczane frytki żeby przyprawy pokryły je wszystkie dokładnie oraz żeby nie przywarły. Wysypujemy około pół szklanki mąki na stolnicę. Dosypujemy szczyptę soli, mieszamy. Robimy z mąki i soli górkę a w niej dołek do którego wlewamy łyżeczkę oleju, a następnie stopniowo dolewamy wodę i nożem zagniatamy ciasto (jak ciasto na pierogi). Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję ciasta, ręcznie formujemy kulkę, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cienki placek, którego wielkość dostosowujemy do średnicy patelni (niektórym placek wyjdzie cieńszy, a innym grubszy, dlatego trzeba dostosować do siebie ilość mąki po pierwszym przygotowaniu tortilli). Przygotowujemy sos: mieszamy w miseczce jogurt, majonez, szczyptę pieprzu cayenne oraz drobno posiekany świeży koperek. Rozgrzewamy patelnię. Można dodać nieco oleju ale nie jest to konieczne bo znajduje się on już w naszym placku. Smażymy tortillę z obu stron aż do zrumienienia i pojawienia się pęcherzyków na jej powierzchni. Kiedy papryka jest już gotowa, ziemniaki również powinny być, sprawdzamy to widelcem. Nie należy się martwić jeśli będą potrzebować więcej czasu – za bardzo spieczona skórkę z papryki zawsze można zdjąć :). Kiedy warzywa są gotowe kroimy paprykę w paseczki i zaczynamy układanie: kawałek folii aluminiowej, na to tortilla, następnie połowa sosu, kurczak, papryka, frytki, reszta sosu i zawijamy. Smacznego!


PS: przepraszam za jakość wszystkich moich zdjęć ale niestety muszę je wykonywać moim telefonem komórkowym. A nie będę udawać, że wszystko robię w świetle dziennym, jedzenie fotografuję na świeżo, od razu po przygotowaniu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz