Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 250g mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 125g + łyżka zimnego masła i odrobina do natłuszczenia formy
- 3 jajka + 1 żółtko
- woda
- 6 łyżek konfitury cebulowej (można również przygotować
podsmażoną na maśle cebulę, dusimy ok. 30 min z tymiankiem i winem)
- 2 małe jabłka
- kawałek sera cheddar
- pieprz, sól, 2 łyżki cukru i gałka muszkatołowa
- 3 łyżki jogurtu greckiego (lub śmietany)
- ¾ szklanki białego wytrawnego wina
- skórka otarta z połówki cytryny
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kilka gałązek świeżego tymianku
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę i
pokrojone w kawałeczki masło. Całość rozdrabniamy palcami na wiórki. Dodajemy
szczyptę soli. W osobnej miseczce roztrzepujemy jedno jajko i dodajemy do mąki
z masłem. Ugniatamy ciasto. Dolewamy wodę i zagniatamy aż do wykorzystania całej
mąki z miski i uzyskania ciasta, które nie będzie się za bardzo lepić (można
dołożyć nieco mąki w miarę potrzeby). Formujemy kulę z ciasta i przekładamy ją
do folii aluminiowej lub worka foliowego, wkładamy na 30 minut do lodówki. W
tym czasie obieramy i gotujemy ziemniaki. Po 30 minutach przygotowujemy
stolnicę, wysypujemy nieco mąki. Rozwałkowujemy ciasto tak, aby wypełniło formę
na tartę. Formę natłuszczamy masłem i oprószamy mąką. Po wypełnieniu ciastem formy, nakłuwamy je gęsto widelcem. Wkładamy
spód tarty do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (150 stopni przy
termoobiegu) na ok. 15, 20 minut aż do zrumienienia. Po tym czasie wyciągamy
spód, nakładamy konfiturę cebulową, na to pokrojone drobno ugotowane ziemniaki.
2 rozkłócone jajka i żółtko łączymy z jogurtem, cheddarem, odrobiną soli,
pieprzu i gałką muszkatołową. Tak powstałą miksturą zalewamy tartę i wkładamy
do z powrotem do piekarnika na 20 minut aż jajka się zetną a całość zrumieni. Teraz
przygotowujemy jabłka. Obieramy je i trzemy na tarce. Podsmażamy je z łyżką
masła i 2 łyżkami cukru w rondelku przez kilka minut. Następnie zalewamy jabłka
winem i dusimy aż do odparowania. Podczas duszenia można dodać odrobinę wody w
czasie potrzeby. Dodajemy skórkę z cytryny oraz gałązki świeżego tymianku. Po
ok. 10 minutach łyżeczkę mąki ziemniaczanej mieszamy z 2 łyżeczkami wody,
dodajemy do całości i mieszamy. Zagotowujemy, zdejmujemy z kuchenki,
przekładamy do naczynia. Gotowe :)
nigdy nie jadłam konfitury cebulowej! brzmi intrygująco! :)
OdpowiedzUsuń