Składniki:
- 100g kaszy jaglanej
- 1 mała marchewka
- 1 cebula
- pół posiekanego pęczka pietruszki
- pieprz, sól, pieprz cayenne, sproszkowana papryka
słodka, czosnek granulowany, tymianek
- 8 pieczarek
- jogurt (ja preferuję grecki ale może być też naturalny)
- ząbek czosnku
- kaszka kukurydziana (lub jakieś nasionka) do obtaczania
- olej do smażenia
- pół łyżki masła
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę w osolonej wodzie. Po ugotowaniu
przekładamy ją do miski. Na patelni podsmażamy cebulę z marchewką i dodajemy do
kaszy razem z pietruszką, doprawiamy pieprzem cayenne, solą, sporą ilością
czarnego pieprzu, czosnkiem granulowanym i papryką słodką. Całość mieszamy.
Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w kaszce kukurydzianej i smażymy z obu
stron na złoty kolor. A teraz sos: w rondelku podsmażamy na oleju pieczarki,
odparowujemy wodę. Dodajemy posiekany drobno czosnek, pieprz, sól, tymianek i masło. Całość
smażymy chwilę. Na końcu dodajemy jogurt i delikatnie podgrzewamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz