niedziela, 1 marca 2015

Zapiekanka z cukinią i ryżem

Po jedzeniu makaronu przez dwa dni z rzędu nadszedł czas na zmiany. I ryż. Coś lekkiego, bez mięsa, dwa główne składniki i dodatki. Jeśli ktoś koniecznie potrzebuje mięsa, zapiekanka ta może stanowić dodatek obiadowy. Jednak mnie opcja warzywna w zupełności wystarcza. Nie obierałam cukinii, ale jeśli ktoś chce żeby danie było bardzo delikatne to lepiej ją obrać

Składniki:
- 1 duża cukinia
- 100g ugotowanego ryżu
- 3 pomidory (najlepiej pakowane, te luzem w sklepach są obecnie tragiczne w smaku)
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- ok. 7 łyżek przecieru pomidorowego
- ¾ szklanki jogurtu greckiego
- 2 jajka
- kawałek cheddara lub innego sera żółtego
- kilka plastrów dowolnego sera żółtego
- łyżka oleju + odrobina do smażenia
- pieprz czarny, sól, suszone oregano, suszony tymianek, suszona lub świeża bazylia (w zależności od tego czym dysponujemy), pieprz cayenne

Przygotowanie:
Ugotowany i lekko ostudzony ryż mieszamy z jednym jajkiem, dodajemy starty kawałek sera, i doprawiamy pieprzem czarnym, solą, tymiankiem i oregano. W rondelku podsmażamy na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i podsmażamy jeszcze ok. pół minuty. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (jeśli ktoś woli można je wcześniej obrać). Gotujemy aż pomidory zaczną się rozpadać. Wlewam przecier pomidorowy i doprawiamy całość pieprzem czarnym, solą, oregano, bazylią i pieprzem cayenne. Gotujemy przez następne kilka minut na małym ogniu. W tym czasie myjemy (można też obrać) cukinię i kroimy ją w plastry. W miseczce mieszamy 1 jajko, jogurt, szczyptę soli i łyżkę oleju. Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem i wykładamy na nim ryż. Na to sos pomidorowy, plastry sera żółtego, plastry cukinii. Na samą górę wylewamy mieszaninę z jogurtem. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy przez następne 20 minut. Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz