piątek, 13 marca 2015

Penne z sosem pomidorowym z tuńczykiem

Poszłam na łatwiznę, przyznaję. A przynajmniej tak może to wyglądać. Ale co zrobić kiedy pomidory na sztuki są blade i nijakie, a te w puszce często brzydko pachną metalem czy plastikiem? W przyszłym sezonie obiecuję, że nauczona doświadczeniem przygotuję zapas własnego sosu pomidorowego z pięknych, czerwonych, dojrzałych pomidorów. Ale tym razem postawiłam na kupną czerwoną pulpę.

Składniki (na dwie porcje):
- ¾ szklanki przecieru pomidorowego
- ok. 200g makaronu penne
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kaparów
- 10 czarnych oliwek (mogą też być zielone, po prostu ja ostatnio preferuję czarne)
- odrobina oleju do smażenia
- suszone: bazylia, oregano i zioła prowansalskie, pieprz czarny, sól, pieprz cayenne

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy na oleju czosnek. Następnie dodajemy posiekane kapary. Podsmażamy kilka chwil i dodajemy tuńczyka bez zalewy, następnie przekrojone na połówki oliwki i zalewamy przecierem. Doprawiamy ostrożnie solą (kapary już posoliły nasz sos), pieprzem czarnym, odrobiną pieprzu cayenne i ziołami suszonymi. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Na koniec dodajemy do sosu łyżkę wody z gotowania makaronu. Następnie dorzucamy ugotowany makaron, mieszamy  i podajemy. Idealnie smakuje posypany startym Parmezanem lub Grana Padano :).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz