sobota, 14 marca 2015

Tortilla z kurczakiem w miodowej marynacie i lazurowym sosem

W lodówce pozostała rukola, a ja nie wiedziałam co z nią zrobić. Wtedy przypomniałam sobie o tortilli, którą kiedyś jadłam. Była z ziołowym kurczakiem, sosem z sera pleśniowego, gruszką, sałatą i suszonymi pomidorami. Bardzo mi smakowała i postanowiłam nieco się na niej wzorować. A zamarynowane dzień wcześniej mięso, które całą noc leżakowało w miodzie, wyszło naprawdę soczyste!

Składniki (na 1 tortillę):
- garść rukoli
- ½ piersi z kurczaka
- 3-4 pomidory suszone
- niewielki kawałek sera lazur (mniej więcej jakby 2 łyżki)
- 4 łyżeczki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka masła
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki mąki + nieco do podsypania
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki oleju
- sól, pieprz czarny
- woda

Przygotowanie:
Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę – w misce mieszamy miód, 1 łyżeczkę oleju i musztardę. Doprawiamy pieprzem, wkładamy kurczaka i dokładnie obtaczamy go w marynacie. Miskę przykrywamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki. Teraz placek - wysypujemy ½ szklanki mąki na stolnicę. Dosypujemy szczyptę soli, mieszamy. Robimy z mąki i soli górkę a w niej dołek. Dodajemy 1 łyżeczkę oleju, a następnie stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy ciasto. Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję ciasta, ręcznie formujemy kulkę, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cienki placek, dostosowując go do średnicy patelni. Smażymy na rozgrzanej patelni (można dodać odrobinę oleju) z obu stron, aż do uzyskania lekkiego przyrumienienia. Następnie przygotowujemy sos serowy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy na małym ogniu przez ok. minutę. Następnie dodajemy rozdrobniony ser i roztapiamy. Odkładamy patelnię na bok, dodajemy jogurt i mieszamy. Doprawiamy pieprzem (solą nie, ponieważ ser jest słony). Kolejną czynnością jest usmażenie kurczaka. Na koniec układamy całość: placek, połowa sosu, rukola, kurczak, pokrojone w paski pomidory suszone, druga połowa sosu i zawijamy. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz