Składniki:
- 1/3 kostki drożdży (kostka 100g)
- 1¾ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju/oliwy
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
- 1 mała puszka kukurydzy
- 100g sera feta
- spory kawałek sera żółtego
- sos pomidorowy (przepis znajdziecie tutaj)
- 6 łyżek jogurtu greckiego
- 1 pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Rozpuszczamy drożdże w wodzie, dodajemy cukier,
sól i olej. Przelewamy mieszaninę do sporej miski, dosypujemy mąkę i mieszamy
(ja użyłam do tego łyżki). Przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na
około 1 godzinę. Następnie rozwałkowujemy ciasto, smarujemy sosem, układamy
wszystkie dodatki i posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy około 15 minut w
180 stopniach (termoobieg). Łączymy drobno posiekany szczypiorek z jogurtem i
podajemy do polewania pizzy.
ale mi smaku na pizzę zrobiłaś
OdpowiedzUsuńUwielbiam pizzę z tuńczykiem! To moja ulubiona i zawsze taką jem :D
OdpowiedzUsuńPyszna pizza, z tuńczykiem jeszcze nie robiłam :(
OdpowiedzUsuńpolecam! lżejsza niż ta z mięsem, a jednocześnie bardzo aromatyczna :) spróbuj dodać do niej szczypiorku, niesamowicie komponuje się z tuńczykiem.
Usuń