Składniki:
- 1 bułka
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki mleka
- 50g świeżego szpinaku
- 1 łyżka oleju czosnkowego
- kawałek sera żółtego
- 1 pomidor
- pieprz czarny, sól
- 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy nieco oleju czosnkowego, podsmażamy szpinak i
dodajemy do niego pokrojonego w kostkę pomidora. Doprawiamy pieprzem oraz solą i
dusimy na małym ogniu aż pomidor zmięknie. Następnie odparowujemy wodę żeby pasta nabrała odpowiedniej, zwartej konsystencji. Bułkę kroimy w grube kromki.
Roztrzepujemy jajko i dodajemy do niego mleko oraz szczyptę soli. Nasączamy w nim kromki
bułki i smażymy na maśle klarowanym. Po
przewróceniu kromek na drugą stronę nakładamy na nie pastę szpinakowo-pomidorową
i posypujemy z wierzchu startym serem żółtym. Patelnię przykrywamy i jak tylko
ser się roztopi danie jest gotowe.
Świetne tosty, pycha śniadanie :)
OdpowiedzUsuń