sobota, 4 lipca 2015

Tosty francuskie z pastą szpinakowo-pomidorową

Moja koleżanka nazywa to danie „żółty chleb”. Często przygotowuję je na śniadanie lub kolację. Danie jest sycące, a pieczywo nasączone jajkiem bardzo delikatne. Do smażenia szpinaku użyłam oleju czosnkowego, bo jest delikatniejszy niż świeży czosnek. Ale jeśli takiego nie posiadamy, zawsze można użyć zwykłego lub oliwy.

Składniki:
- 1 bułka
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mleka
- 50g świeżego szpinaku
- 1 łyżka oleju czosnkowego
- kawałek sera żółtego
- 1 pomidor
- pieprz czarny, sól
- 1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy nieco oleju czosnkowego, podsmażamy szpinak i dodajemy do niego pokrojonego w kostkę pomidora. Doprawiamy pieprzem oraz solą i dusimy na małym ogniu aż pomidor zmięknie. Następnie odparowujemy wodę żeby pasta nabrała odpowiedniej, zwartej konsystencji. Bułkę kroimy w grube kromki. Roztrzepujemy jajko i dodajemy do niego mleko oraz szczyptę soli. Nasączamy w nim kromki bułki i smażymy na maśle klarowanym. Po przewróceniu kromek na drugą stronę nakładamy na nie pastę szpinakowo-pomidorową i posypujemy z wierzchu startym serem żółtym. Patelnię przykrywamy i jak tylko ser się roztopi danie jest gotowe.


1 komentarz: