wtorek, 21 lipca 2015

Ciastka z masłem orzechowym

Szybkie i bardzo proste ciastka z dodatkiem masła orzechowego. Można do nich dodać kawałki czekolady lub orzechów. Są trochę tłuste, ale chyba można sobie czasem pozwolić na odrobinę przyjemności :).

 Składniki (na 8 dużych ciastek):
- 4 kopiate łyżki masła orzechowego
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 50g miękkiego masła
- ½ szklanki brązowego cukru
- ½ łyżeczki sody
- 1 jajko
- szczypta soli

Przygotowanie:
W misce łączymy wszystkie składniki. Bierzemy do rąk około 1½ łyżki masy, formujemy kulkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nieco dociskamy. Czynność powtarzamy z resztą ciasta. Pieczemy 15-20 minut w 150 stopniach (termoobieg) aż ciastka lekko zbrązowieją.


1 komentarz: