Składniki:
- ¾ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- ¾ szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 125g + 1 łyżka masła
- zimna woda
- 150g świeżego szpinaku
- 0,5kg młodych ziemniaków
- 3 pomidory
- 4 pomidory suszone
- 150g śmietany kremówki
- 1 opakowanie czosnkowego serka kanapkowego (ja użyłam Almette z czosnkiem niedźwiedzim)
- 4 jajka
- pieprz czarny, sól
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy ciasto. W misce łączymy dwa
rodzaje mąki, szczyptę soli i masło, rozcieramy palcami. Dodajemy rozkłócone jajko, mieszamy i dodajemy
stopniowo zimną wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.
Formujemy kulę i wkładamy ją na 30 minut do lodówki. Po tym czasie
rozwałkowujmy je podsypując mąką i wykładamy do formy na tartę. Ciasto
nakłuwamy na całej powierzchni i wkładamy do lodówki na następne 30 minut. Po
tym czasie pieczemy spód przez 20-25 minut w 180 stopniach. Ziemniaki myjemy
i gotujemy. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy szpinak.
Dodajemy pokrojone pomidory suszone i smażymy jeszcze kilka minut. W misce
łączymy 3 jajka, śmietanę kremówkę, serek, doprawiamy pieprzem i solą,
mieszamy. Na podpieczonym spodzie układamy szpinak z suszonymi pomidorami, na to pokrojone w plastry ziemniaki i
zalewamy całość masą jajeczną. Następnie kroimy pomidory na ósemki i układamy
je na tarcie. Pieczemy ok. 35 minut w 190 stopniach, aż masa jajeczna zetnie
się.
zjadlabym z wielka checia:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ta tarta :)
OdpowiedzUsuńcudna! dziękuję za udział w akcji i zapraszam do przejrzenia przepisów w podsumowaniu: http://eksperymentsobotni.blox.pl/2015/08/podsumowanie-akcji-TO-MY-MLODE-KARTOFELKI-2015.html
OdpowiedzUsuń