środa, 29 lipca 2015

Domowy budyń waniliowy

Z racji tego, że staram się wyeliminować z mojej diety jak najwięcej sztuczności i gotowych produktów, postanowiłam nauczyć się robić budyń. Nie jadam tego deseru zbyt często, ale pomyślałam żeby wykorzystać go do tartaletek, które niedługo pojawią się na moim blogu :). Kiedyś planuję zmniejszyć ilość cukru waniliowego i dodać mus malinowy lub inne owoce. Można dodać masło i stworzyć masę budyniową do tortu. Możliwości są nieograniczone!

Składniki:
- 500ml mleka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 jajka
- 1/3 szklanki białego cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Połowę mleka przelewamy do kubka, a drugą do garnka i gotujemy z białym i waniliowym cukrem. Do mleka w kubku dodajemy jajka oraz dwa rodzaje mąki i dokładnie mieszamy (tak aby nie powstały grudki). Kiedy mleko w garnku zagotuje się, przelewamy do niego zawartość kubka ciągle mieszając. Czekamy aż całość zagotuje się, zacznie lekko bulgotać, zgęstnieje i uzyska konsystencję budyniu. Podajemy i gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz