Składniki (na kotlety):
- 200g suchej ciecierzycy
- ½ czerwonej cebuli
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 2/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 2/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
- woda
- olej/oliwa do smażenia
Składniki (na sałatkę):
- 1 szklanka suchego kuskusu
- 2/3 czerwonej papryki
- 1 pomidor obrany ze skórki
- 1 mały ogórek
- ½ czerwonej cebuli
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka oliwy lub oleju (ja użyłam oleju z prażonych
orzechów włoskich)
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz czarny
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 7 liści mięty
- woda
Przygotowanie:
Ciecierzycę należy namoczyć dzień przed jej
przygotowywaniem. Najlepiej zmiksować ją w rozdrabniaczu, bo blender
może sobie nie poradzić. Równocześnie podlewamy ją lekko wodą. Dorzucamy
cebulę, czosnek i pietruszkę, również rozdrabniamy. Następnie dodajemy
wszystkie przyprawy, jajko i mieszamy. Tak przygotowaną masę wkładamy na 30
minut do lodówki. Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wszystkie warzywa drobno kroimy i dodajemy do przygotowanego kuskusu, mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z cytryny i olej. W osobnej misce
łączymy jogurt grecki i zmiażdżone (nożem lub w moździerzu) liście mięty.
Wyjmujemy masę do kotletów z lodówki, formujemy je dodając w razie potrzeby nieco wody żeby
masa kleiła się (u mnie większe, ok. 1,5 łyżeczki masy na jeden kotlet) i
smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron
na złoto. Podajemy na sałatce polanej sosem miętowym.
świetne danie :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie :)
OdpowiedzUsuń