czwartek, 2 lipca 2015

Bliskowschodnie kotlety na sałatce z kuskusem i sosem miętowym

Przepisy na falafel są bardzo podobne. Ciecierzyca, cebula, czosnek i masa orientalnych przypraw. To już moja druga próba. Zdecydowanie bardziej smakują mi podane na sałatce niż w bułce. Orzeźwiające, świeże warzywa idealnie współgrają z jednolitą masą kotlecików. Zrezygnowałam ze smażenia na dużej ilości oleju lub w głębokim tłuszczu, ale wiem że większość tak je przygotowuje więc trzeba próbować :).

Składniki (na kotlety):
- 200g suchej ciecierzycy
- ½ czerwonej cebuli
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 2/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 2/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
- woda
- olej/oliwa do smażenia

Składniki (na sałatkę):
- 1 szklanka suchego kuskusu
- 2/3 czerwonej papryki
- 1 pomidor obrany ze skórki
- 1 mały ogórek
- ½ czerwonej cebuli
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka oliwy lub oleju (ja użyłam oleju z prażonych orzechów włoskich)
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz czarny
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 7 liści mięty
- woda

Przygotowanie:
Ciecierzycę należy namoczyć dzień przed jej przygotowywaniem. Najlepiej zmiksować ją w rozdrabniaczu, bo blender może sobie nie poradzić. Równocześnie podlewamy ją lekko wodą. Dorzucamy cebulę, czosnek i pietruszkę, również rozdrabniamy. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, jajko i mieszamy. Tak przygotowaną masę wkładamy na 30 minut do lodówki. Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie warzywa drobno kroimy i dodajemy do przygotowanego kuskusu, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z cytryny i olej. W osobnej misce łączymy jogurt grecki i zmiażdżone (nożem lub w moździerzu) liście mięty. Wyjmujemy masę do kotletów z lodówki, formujemy je dodając w razie potrzeby nieco wody żeby masa kleiła się (u mnie większe, ok. 1,5 łyżeczki masy na jeden kotlet) i smażymy na rozgrzanym oleju  z obu stron na złoto. Podajemy na sałatce polanej sosem miętowym.


2 komentarze: