niedziela, 28 czerwca 2015

Muszle nadziewane tuńczykiem i szpinakiem, zapiekane na sosie pomidorowym

W końcu przygotowałam faszerowane muszle. A w nich mój ukochany, delikatny szpinak i tuńczyk. Smak podkreśla feta kupiona podczas tygodnia kuchni śródziemnomorskiej w Biedronce. Jestem nią zachwycona. Do tego delikatny sos pomidorowy i duża ilość mozzarelli.
 
Składniki:
- 120g makaronu muszle
- 60g sera feta
- 225g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 3 pomidory suszone w oleju
- 1 kulka sera mozzarella
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 czerwona cebula średniej wielkości
- 2½ ząbka czosnku
- 250ml przecieru pomidorowego
- 1 pomidor
- sól, pieprz czarny, pieprz cayenne

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojone pomidory suszone. Po kilku minutach dorzucamy tuńczyka i szpinak. Doprawiamy czarnym pieprzem i przykrywamy patelnię dając szpinakowi rozmrozić się. Kiedy całość już połączy się ze sobą dodajemy ser feta, rozdrabniamy i łączymy wszystko w jednolitą masę. Ściągamy z kuchenki. W garnku podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę na odrobinie oleju. Wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. Doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Gotujemy aż pomidor zmięknie, a sos nieco zagęści się. Gotowy sos przelewamy na spód naczynia żaroodpornego. Muszle faszerujemy masą szpinakowo-tuńczykową i układamy na sosie. Całość posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz