Składniki:
- 120g makaronu muszle
- 60g sera feta
- 225g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 3 pomidory suszone w oleju
- 1 kulka sera mozzarella
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 czerwona cebula średniej wielkości
- 2½ ząbka czosnku
- 250ml przecieru pomidorowego
- 1 pomidor
- sól, pieprz czarny, pieprz cayenne
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy
odrobinę oleju i podsmażamy drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy
pokrojone pomidory suszone. Po kilku minutach dorzucamy tuńczyka i szpinak.
Doprawiamy czarnym pieprzem i przykrywamy patelnię dając szpinakowi rozmrozić się.
Kiedy całość już połączy się ze sobą dodajemy ser feta, rozdrabniamy i łączymy
wszystko w jednolitą masę. Ściągamy z kuchenki. W garnku podsmażamy pokrojoną w
piórka cebulę na odrobinie oleju. Wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy
pokrojonego w kostkę pomidora. Doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Gotujemy aż
pomidor zmięknie, a sos nieco zagęści się. Gotowy sos przelewamy na spód
naczynia żaroodpornego. Muszle faszerujemy masą szpinakowo-tuńczykową i
układamy na sosie. Całość posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy 15-20 minut w
180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz