poniedziałek, 22 czerwca 2015

Owsiane muffinki bez jajek

Muffiny smakują zdrowo. Za słodycz odpowiedzialne są banany i cukier trzcinowy. Nie są zbyt wyrośnięte i może nie wyglądają pięknie. Jak zobaczyłam je rosnące w piekarniku, krzyczałam że są straszne! Ale zmieniłam zdanie i spodobały mi się. Można je jeść na śniadanie, jako przekąskę lub deser. Jeśli ktoś woli słodsze, zawsze można je posmarować miodem po upieczeniu lub dodać więcej cukru do ciasta. Ważne jest żeby dać im porządnie ostygnąć. W przeciwnym razie mogą pojawić się małe problemy z odłączeniem ich od papilotek.

Składniki (na 12 muffinek):
- 1½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki płatków owsianych
- 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 banany
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50g stopionego masła
- ¾ szklanki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Banany rozgniatamy widelcem, a orzechy siekamy ręcznie lub delikatnie rozdrabniaczem. W misce łączymy wszystkie składniki, mieszamy dokładnie. Przekładamy ciasto do papilotek i pieczemy 20-25 minut w 135 stopniach z termoobiegiem. Gotowe!



2 komentarze: