Składniki bazowe (na 1 porcję):
- 1 duży ziemniak
- 1½ łyżki startego sera żółtego
- 1 łyżka masła
Przykładowe dodatki:
- ½ pomidora
- 2 małe ogórki konserwowe
- ½ papryki podsmażonej z ½ cebuli
- pieprz czarny, sól
Składniki na sos:
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka majonezu
- ½ pęczka koperku
- pieprz czarny, sól
- pieprz czarny, sól
Przygotowanie:
Ziemniaka pieczemy w 220-250 stopniach przez około
godzinę (sprawdzamy widelcem czy jest już miękki). Następnie przekrawamy go
wzdłuż na pół i widelcem zagniatamy całe wnętrze wyjmując wszystko z zakamarków.
Dodajemy masło i dalej dokładnie zagniatamy (dzięki temu uzyskamy puszystą
masę). Dodajemy ser i kontynuujemy. Następnie uklepujemy masę
ziemniaczaną i układamy wszystkie składniki jakie lubimy (najlepiej pokroić je
w kostkę). W celu przygotowania sosu drobno siekamy koperek i łączymy go z jogurtem
i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Proste i sycące, a ziemniak pieczony w całości zapewnia wspaniały
aromat.
Zawsze to zrobione w domu będzie najlepsze. Ale to dopiero się czuje, jak zaczyna się "na serio" gotować we własnej kuchni i rezygnuje się z obrzydliwego fast fooda.
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się takie danie, zdrowe, kolorowe i zachęcająco wygląda. Zresztą co tu dużo mówić, lubię pieczone ziemniaki z jakimś ciekawym dodatkiem :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takiego ziemniaka :) Świetne dodatki wybrałaś :)
OdpowiedzUsuń