Składniki:
- 200g makaronu pappardelle
- ok. 150g wędzonego boczku
- 10 pieczarek średniej wielkości
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ szklanki białego, wytrawnego wina
- 200ml śmietany kremówki
- ½ czerwonej cebuli
- 1½ łyżki masła
- ½ szklanki startego sera żółtego
- pieprz czarny, sól
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Boczek kroimy w
kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
Podsmażamy kilka minut. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Dorzucamy na
patelnię, dodajemy masło i doprawiamy hojnie pieprzem. Kiedy pieczarki zmiękną
i zrumienią się wlewamy wino. Odparowujemy ciecz na mocnym ogniu aż prawie cała
odparuje. Następnie zalewamy całość śmietanką, dodajemy ser żółty i posiekaną
natkę. Podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy do sosu ugotowany
makaron, mieszamy i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz