Składniki (na ciasto):
- 80g mąki migdałowej
- 170g mąki pszennej + nieco do podsypania
- 125g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- zimna woda
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki (na masę):
- ½ szklanki mleka
- ½ laski wanilii
- 2 jajka
- 80g cukru pudru
- ok. 700g truskawek
Składniki (na sos):
- 50g cukru pudru
- 2 truskawki
Przygotowanie:
W misce rozcieramy opuszkami palców mąkę pszenną,
migdałową i pokrojone drobno masło. Dodajemy szczyptę soli, cukier puder, 1 rozkłócone jajko
i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba, dodajemy wodę. Ciasto formujemy
w kulę i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je,
układamy w formie do tarty i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Wkładamy
do lodówki na następne 30 minut. Po tym czasie podpiekamy spód przez ok. 20
minut w 180 stopniach. W misce mieszamy mleko, 2 jajka, cukier puder i
ziarenka wanilii, mieszamy. Podpieczony spód odstawiamy do lekkiego
ostygnięcia, wylewamy masę i zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 20 minut, aż
masa zetnie się. Wyjmujemy całość z piekarnika i układamy truskawki. W garnku
łączymy 2 rozgniecione truskawki i cukier puder, zagotowujemy. Po kilku minut
ściągamy garnek z kuchenki i polewamy tartę sosem.Przechowujemy w lodówce.
Piękna tarta, truskawkowa najlepsza :)
OdpowiedzUsuń