Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej + nieco do podsypania
- 1 jajko
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2½ łyżki suszonych drożdży
- 1 opakowanie budyniu waniliowego instant (np. Delecta)
- 150g masła
- ¼ szklanki ciepłej wody
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka cynamonu
- 1¼ szklanki + 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
100g masła roztapiamy i odstawiamy na chwilę. Do miski
wrzucamy mąkę, jajko, sól, 3 łyżki cukru pudru, drożdże, dodajemy roztopione masło. Całość miksujemy
(mieszadłami) 6-8 minut dolewając powoli wodę i mleko. Następnie odstawiamy
ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (najlepiej pod ściereczką) na około 1,5
godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki prostokąt podsypując mąką.
Rozpuszczamy 50g masła, dodajemy 1¼ szklanki cukru pudru i mieszamy. Powstałą
mieszaninę rozsmarowujemy na cieście i posypujemy całość równomiernie
cynamonem. Następnie zwijamy w rulon od dłuższego boku. Tak powstałą roladę
kroimy w plastry, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i
odstawiamy na 20 minut. Następnie pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Smacznego
:)
Lubię takie ślimaki, pycha :)
OdpowiedzUsuń