Składniki:
- 2 duże cukinie
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 30dag mielonego mięsa z indyka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 garście fasolki szparagowej
- 150g dowolnego ryżu
- 1 kulka sera mozzarella
- olej
- pieprz czarny, sól, suszone oregano, suszony tymianek,
ulubione przyprawy (u mnie mieszanka toskańska)
Przygotowanie:
Cukinie przekrawamy na połówki i wydrążamy środki łyżką.
Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju
podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy je pieprzem i solą, podsmażamy.
Gotowe mięso zalewamy pomidorami z puszki i doprawiamy wszystkimi przyprawami.
Fasolkę szparagową opłukujemy, odcinamy końcówki, kroimy na kawałki i gotujemy.
Ryż i ugotowaną fasolkę dodajemy do mięsa z pomidorami, mieszamy. Nadziewamy
połówki cukinii farszem mięsno-ryżowym i zapiekamy ok. 40 minut w 150 stopniach
(termoobieg). 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy cukinie startą
mozzarellą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz