Składniki:
- 3 szklanki suchego makaronu penne
- 200g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 100g sera cheddar
- 50g sera feta
- 250ml śmietany kremówki
- starta gałka muszkatołowa, pieprz czarny, sól
- olej
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Na oleju podsmażamy ok. 2
minuty posiekany czosnek i dodajemy umyty szpinak. Czekamy aż zmięknie i
odparuje woda. Następnie zalewamy śmietaną i dodajemy rozdrobnione sery.
Doprawiamy całość pieprzem, odrobiną soli (uważamy, bo feta jest słona!) i dużą
ilością startej gałki muszkatołowej. Mieszamy i gotujemy aż sery rozpuszczą
się, a sos nieco zgęstnieje. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i przekładamy
na talerze. Smacznego!:)
Smakowite penne :)
OdpowiedzUsuń