piątek, 17 lipca 2015

Farfalle z wędzonym łososiem i mascarpone

Przed opanowaniem tego przepisu nie przepadałam za wędzonym łososiem. W sumie dalej nie jestem jego fanką, chyba że jest podsmażony. I właśnie tak jest w tej wersji. Jeśli posiadamy w domu Parmezan lub Grana Padano, można wykończyć nimi danie. Szybkie, ale wyrafinowane i bardzo smaczne :).

Składniki:
- 150g łososia wędzonego na zimno
- 3 szklanki suchego makaronu farfalle
- 200g sera mascarpone
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- ½ niewielkiej cebuli
- ½ szklanki białego, wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- pieprz czarny, sól

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Podsmażamy drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dorzucamy posiekany czosnek i smażymy ok. 1-2 minuty. Dodajemy pokrojonego łososia. Gdy łosoś jest już gotowy i zmieni kolor, wlewamy na patelnię wino i odparowujemy ciecz. Kiedy większość odparuje, dodajemy mascarpone, rozpuszczamy je i mieszamy. Doprawiamy całość pieprzem, odrobiną soli i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do sosu przekładamy ugotowany makaron, mieszamy i podajemy.





Lekkie i szybkie dania na upalne dni

1 komentarz: