Składniki:
- 150g łososia wędzonego na zimno
- 3 szklanki suchego makaronu farfalle
- 200g sera mascarpone
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- ½ niewielkiej cebuli
- ½ szklanki białego, wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- pieprz czarny, sól
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni
rozgrzewamy olej i masło. Podsmażamy drobno pokrojoną w kostkę cebulę.
Następnie dorzucamy posiekany czosnek i smażymy ok. 1-2 minuty. Dodajemy
pokrojonego łososia. Gdy łosoś jest już gotowy i zmieni kolor, wlewamy na
patelnię wino i odparowujemy ciecz. Kiedy większość odparuje, dodajemy
mascarpone, rozpuszczamy je i mieszamy. Doprawiamy całość pieprzem, odrobiną
soli i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do sosu przekładamy ugotowany makaron,
mieszamy i podajemy.
Lubię taki prosty i smakowity obiad :)
OdpowiedzUsuń