Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka mleka
- 2 pomidory suszone
- ½ kulki mozzarelli
- garść liści bazylii
- 1 łyżka oleju z prażonych orzechów włoskich
- pieprz czarny, sól
Przygotowanie:
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, wodę oraz
doprawiamy pieprzem i solą. Na patelni
rozgrzewamy masło klarowane i
wylewamy na nią masę jajeczną. Pomidory
i mozzarellę kroimy drobno. Kiedy jajka lekko
zetną się, układamy mozzarellę i pomidory suszone na jednej połowie. Następnie
składamy omleta na pół i czekamy aż ser rozpuści się. Blenderem, rozdrabniaczem lub ręcznie miażdżymy i miksujemy olej orzechowy i liście bazylii. Gotowego omleta
przekładamy na talerz i układamy na wierzchu bazylię w oleju.
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuń