środa, 8 lipca 2015

Omlet z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią w oleju z prażonych orzechów włoskich

Omlet stanowi zawsze bardzo pożywne śniadanie na dobry początek dnia. Dawniej często przygotowywałam to danie z serem żółtym i szynką. Jednak ostatnio trochę kombinuję. Jako fanka kuchni śródziemnomorskiej, past, pomidorów i bazylii, nie mogłam odmówić sobie takiej wersji jajecznego śniadania.

Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka mleka
- 2 pomidory suszone
- ½ kulki mozzarelli
- garść liści bazylii
- 1 łyżka oleju z prażonych orzechów włoskich
- pieprz czarny, sól

Przygotowanie:
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, wodę oraz doprawiamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wylewamy  na nią masę jajeczną. Pomidory i mozzarellę kroimy drobno. Kiedy jajka lekko zetną się, układamy mozzarellę i pomidory suszone na jednej połowie. Następnie składamy omleta na pół i czekamy aż ser rozpuści się. Blenderem, rozdrabniaczem lub ręcznie miażdżymy i miksujemy olej orzechowy i liście bazylii. Gotowego omleta przekładamy na talerz i układamy na wierzchu bazylię w oleju.


1 komentarz: