Ciasto na wytrawną tartę
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 125g zimnego masła
- 1 jajko
- zimna woda
- szczypta soli
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Łączymy mąkę z solą. Rozcieramy je palcami z masłem pokrojonym w kawałki. Dodajemy rozkłócone jajko i zagniatamy ciasto dodając taką ilość
wody, aby nabrało odpowiedniej konsystencji. Następnie wstawiamy je na 30 minut
do lodówki. Jeśli chcemy upiec spód, wyjmujemy go po tym czasie z lodówki, wykładamy do formy i wkładamy do lodówki na następne 30 minut, następnie wyciągamy i nakłuwamy ciasto widelcem na całej powierzchni. Przygotowując tartę z zimnym nadzieniem, którego nie zapiekamy w piekarniku, pieczemy sam spód 25-30 minut w 150 stopniach (termoobieg) lub w 180 stopniach (bez termoobiegu). Jeśli decydujemy się na tartę na ciepło, wstępne pieczenie spodu wynosi ok. 15-20 minut w tej samej temperaturze co wcześniej.
Ciasto na słodką tartę
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 125g zimnego masła
- 2-3 łyżki cukru waniliowego lub cukru pudru
- 1 jajko
- zimna woda
- szczypta soli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz