sobota, 25 lipca 2015

Podstawowe ciasto na tartę

Postanowiłam w końcu zamieścić podstawowy przepis na ciasto na tartę, żeby nie powtarzać się przy kolejnych wpisach. Często zmieniam ten przepis, mieszam różne rodzaje mąki, dodaję przyprawy i orzechy. Jeśli coś takiego ma miejsce w którymś z przepisów, wyraźnie to zaznaczam. Używam tego podstawowego ciasta praktycznie od zawsze, sprawdza się zarówno kiedy pieczemy 1 tartę lub wiele małych tartaletek (przy moich foremkach o średnicy 7,5cm wystarczy na 15-16 spodów).

Ciasto na wytrawną tartę

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 125g zimnego masła
- 1 jajko
- zimna woda
- szczypta soli

Przygotowanie:
Łączymy mąkę z solą. Rozcieramy je palcami z masłem pokrojonym w kawałki. Dodajemy rozkłócone jajko i zagniatamy ciasto dodając taką ilość wody, aby nabrało odpowiedniej konsystencji. Następnie wstawiamy je na 30 minut do lodówki. Jeśli chcemy upiec spód, wyjmujemy go po tym czasie z lodówki, wykładamy do formy i wkładamy do lodówki na następne 30 minut, następnie wyciągamy i nakłuwamy ciasto widelcem na całej powierzchni. Przygotowując tartę z zimnym nadzieniem, którego nie zapiekamy w piekarniku, pieczemy sam spód 25-30 minut w 150 stopniach (termoobieg) lub w 180 stopniach (bez termoobiegu). Jeśli decydujemy się na tartę na ciepło, wstępne pieczenie spodu wynosi ok. 15-20 minut w tej samej temperaturze co wcześniej.

Ciasto na słodką tartę

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 125g zimnego masła
- 2-3 łyżki cukru waniliowego lub cukru pudru
- 1 jajko
- zimna woda
- szczypta soli

Przygotowanie – takie jak w tarcie wytrawnej, dodajemy jedynie cukier do mąki połączonej z masłem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz