piątek, 10 lipca 2015

Muffinki jogurtowe z borówkami

Kilka razy poprawiałam ten przepis. Musiałam go odpowiednio dopracować. W końcu jestem zadowolona z efektu! Muffiny szybko zniknęły ze stołu i bardzo smakowały. Miękkie, delikatne, z nutą skórki cytrynowej. Jeśli ktoś preferuje słodsze desery, zawsze można dodać więcej cukru. Przepis można również wykorzystać do upieczenia ciasta jogurtowego z różnymi owocami :).

Składniki (na 12 muffinek):
- 1¾ szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki oleju
- ½ szklanki białego cukru
- skórka z ½ cytryny
- 2 niewielkie jajka
- 180g jogurtu naturalnego
- 1 szklanka borówek
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ tabliczki białej czekolady
- szczypta soli

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy. W misce mieszamy wszystkie składniki, wraz z czekoladą. Gotową masę przekładamy do papilotek. Pieczemy 20-25 minut w 135 stopniach (termoobieg).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz