czwartek, 30 kwietnia 2015

Kotlety ryżowe ze szpinakiem i pomidorowo-jogurtowym sosem

Uwielbiam kotleciki z kaszy jaglanej. Tym razem przyszedł czas na kotlety ryżowe. Pomyślałam, że szpinak będzie idealnym dodatkiem. Do tego delikatny sos pomidorowo-jogurtowy. Takie kotlety mogą być albo samodzielnym daniem albo dodatkiem do dań mięsnych. Jeśli chodzi o stosunek ilości szpinaku do ryżu, to można go dowolnie dostosowywać do własnych upodobań :).

Składniki na kotlety:
- 100g ryżu
- 250g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 kula sera mozzarella
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
- bułka tarta lub kaszka kukurydziana do obtoczenia kotletów
- pieprz czarnym, sól, gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki na sos pomidorowo-jogurtowy:
- 2 pomidory
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- kilka liści świeżej bazylii
- pieprz cayenne, sól
- odrobina oleju do smażenia

Przygotowanie:
Ryż gotujemy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekany czosnek, dorzucamy rozmrożony szpinak, doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem czarnym i solą, mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę masła. Całość podsmażamy kilka minut, a na koniec doprawiamy gałką muszkatołową. Do miski przekładamy ugotowany ryż i podsmażony szpinak. Do tego dodajemy startą na grubych oczkach mozzarellę, sól i pieprz czarny do smaku, jajko i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. W tym czasie przygotowujemy sos: kroimy pomidory w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Kiedy już zmiękną doprawiamy pieprzem cayenne i solą, dorzucamy posiekaną bazylię i skręcamy ogień. Dodajemy jogurt grecki i mieszamy. Kotleciki obtaczamy w bułce tartej lub kaszce kukurydzianej i smażymy na złoty kolor. Podajemy z sosem.


2 komentarze: