Składniki na kotlety:
- 100g ryżu
- 250g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 kula sera mozzarella
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
- bułka tarta lub kaszka kukurydziana do obtoczenia
kotletów
- pieprz czarnym, sól, gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki na sos pomidorowo-jogurtowy:
- 2 pomidory
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- kilka liści świeżej bazylii
- pieprz cayenne, sól
- odrobina oleju do smażenia
Przygotowanie:
Ryż gotujemy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekany
czosnek, dorzucamy rozmrożony szpinak, doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem czarnym i solą, mieszamy. Dodajemy 1
łyżkę masła. Całość podsmażamy kilka minut, a na koniec doprawiamy gałką
muszkatołową. Do miski przekładamy ugotowany ryż i podsmażony szpinak. Do tego
dodajemy startą na grubych oczkach mozzarellę, sól i pieprz czarny do smaku,
jajko i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. W tym czasie przygotowujemy sos:
kroimy pomidory w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Kiedy już zmiękną doprawiamy
pieprzem cayenne i solą, dorzucamy posiekaną bazylię i skręcamy ogień. Dodajemy
jogurt grecki i mieszamy. Kotleciki obtaczamy w bułce tartej lub kaszce
kukurydzianej i smażymy na złoty kolor. Podajemy z sosem.
uwielbiam wszystko ze szpinakiem!
OdpowiedzUsuńświetne kotleciki i po co komu mięso? :)
OdpowiedzUsuń