Składniki (dla 2 osób):
- 2 świeże makrele
- ok. 10 młodych ziemniaków (są niewielkie, dlatego taka ilość)
- 5 pomidorów (ja użyłam śliwkowych, fajnie sprawdzą się
pomidorki koktajlowe)
- 1 pęczek pietruszki
- 2 łyżki miękkiego masła
- 5 ząbków czosnku
- ½ cytryny
- pieprz czarny, sól, słodka papryka, rozmaryn, czosnek
granulowany
- 2 ½ łyżki oleju
Przygotowanie:
Makrele myjemy, pozbawiamy głów i płetw (oprócz
ogona) i delikatnie nacinamy skórę z obu stron. Przygotowujemy masło pietruszkowe: masło mieszamy z ½ pęczka
pietruszki i drobno posiekanym 1 ząbkiem czosnku. Ryby posypujemy pieprzem i
solą z zewnątrz i wewnątrz, wklepujemy. Następnie nadziewamy je wcześniej przygotowanym
masłem. Wkładamy do nich również resztę pietruszki (nie siekamy jej) i plastry
cytryny. Zawijamy ryby w folię i wkładamy do lodówki. Ziemniaki obieramy i
kroimy w ćwiartki. Przekładamy je do miski i doprawiamy wszystkimi przyprawami
wymienionymi w przepisie. Dodajemy olej i mieszamy. Dorzucamy pokrojone w
ćwiartki pomidory. 4 ząbki czosnku pozostawiamy nieobrane, rozgniatamy je i
dorzucamy do miski. Łączymy ze sobą wszystkie smaki. Do naczynia żaroodpornego
przekładamy ziemniaki i pieczemy w 200 stopniach ok. 45 minut (aż do
miękkości). W trakcie pieczenia, po 25 minutach dorzucamy czosnek. Kiedy
ziemniaki są już gotowe, dokładamy do naczynia pomidory, całość mieszamy i
układamy ryby na warzywach. Posypujemy pieprzem i solą, polewamy z wierzchu ½ łyżki
oleju. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy całość następne 30
minut.
A kiedy pieczemy rybę
OdpowiedzUsuń