wtorek, 21 kwietnia 2015

Pieczona makrela

Zawsze chciałam spróbować jak smakuje świeża makrela. W domu jadłam wędzoną i robiłam z niej pastę. Przeglądnęłam sporo przepisów i nie mogłam się na nic zdecydować. Ostatecznie postawiłam na standardowe smaki, które pasują do ryby. W podobny sposób zazwyczaj przygotowuję pstrąga.

Składniki (dla 2 osób):
- 2 świeże makrele
- ok. 10 młodych ziemniaków (są niewielkie, dlatego taka ilość)
- 5 pomidorów (ja użyłam śliwkowych, fajnie sprawdzą się pomidorki koktajlowe)
- 1 pęczek pietruszki
- 2 łyżki miękkiego masła
- 5 ząbków czosnku
- ½ cytryny
- pieprz czarny, sól, słodka papryka, rozmaryn, czosnek granulowany
- 2 ½ łyżki oleju

Przygotowanie:
Makrele myjemy, pozbawiamy głów i płetw (oprócz ogona) i delikatnie nacinamy skórę z obu stron. Przygotowujemy masło pietruszkowe: masło mieszamy z ½ pęczka pietruszki i drobno posiekanym 1 ząbkiem czosnku. Ryby posypujemy pieprzem i solą z zewnątrz i wewnątrz, wklepujemy. Następnie nadziewamy je wcześniej przygotowanym masłem. Wkładamy do nich również resztę pietruszki (nie siekamy jej) i plastry cytryny. Zawijamy ryby w folię i wkładamy do lodówki. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Przekładamy je do miski i doprawiamy wszystkimi przyprawami wymienionymi w przepisie. Dodajemy olej i mieszamy. Dorzucamy pokrojone w ćwiartki pomidory. 4 ząbki czosnku pozostawiamy nieobrane, rozgniatamy je i dorzucamy do miski. Łączymy ze sobą wszystkie smaki. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ziemniaki i pieczemy w 200 stopniach ok. 45 minut (aż do miękkości). W trakcie pieczenia, po 25 minutach dorzucamy czosnek. Kiedy ziemniaki są już gotowe, dokładamy do naczynia pomidory, całość mieszamy i układamy ryby na warzywach. Posypujemy pieprzem i solą, polewamy z wierzchu ½ łyżki oleju. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy całość następne 30 minut. 


1 komentarz: