wtorek, 14 kwietnia 2015

Krem porowo-ziemniaczany

Moje ulubione zupy to kremy. Brokułowy, serowy – opcje są różne. Od dawna miałam ochotę na pory, stąd ten pomysł. Krem jest delikatny, kremowy, lekko doprawiony. Idealnym dodatkiem są grzanki z suszonymi pomidorami i żółtym serem.

Składniki:
- 1 por
- 3 niewielkie ziemniaki
- ½ cebuli
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżka masła
- odrobina oleju do smażenia
- gałka muszkatołowa, pieprz cayenne, sól, tymianek
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- woda

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy w garnku na oleju. Pora dokładnie myjemy, odcinamy mocno zieloną i zniszczoną część. Kroimy go w plasterki i dorzucamy do cebuli. Dodajemy masło. Ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka, mieszamy. Całość podsmażamy razem ok 5-7 minut, po czym zalewamy wrzątkiem – nieco ponad 0,5 litra, tak aby woda zakryła warzywa. Zmniejszamy ogień, doprawiamy solą i tymiankiem, dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie wyjmujemy ziarenka ziela i liść laurowy. Następnie blendujemy całość, dolewamy mleko, ponownie doprawiamy do smaku, mieszamy i gotowe :).


2 komentarze: