Składniki:
- 1 por
- 3 niewielkie ziemniaki
- ½ cebuli
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżka masła
- odrobina oleju do smażenia
- gałka muszkatołowa, pieprz cayenne, sól, tymianek
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- woda
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy w garnku na oleju.
Pora dokładnie myjemy, odcinamy mocno zieloną i zniszczoną część. Kroimy go w
plasterki i dorzucamy do cebuli. Dodajemy masło. Ziemniaki obieramy , kroimy w
kostkę i dorzucamy do garnka, mieszamy. Całość podsmażamy razem ok 5-7 minut,
po czym zalewamy wrzątkiem – nieco ponad 0,5 litra, tak aby woda zakryła
warzywa. Zmniejszamy ogień, doprawiamy solą i tymiankiem, dorzucamy ziele
angielskie, liść laurowy i gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut, aż ziemniaki
będą miękkie. Po tym czasie wyjmujemy ziarenka ziela i liść laurowy. Następnie
blendujemy całość, dolewamy mleko, ponownie doprawiamy do smaku, mieszamy i
gotowe :).
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńTeż przepadam za takimi kremami :) Ten wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuń