sobota, 18 kwietnia 2015

Smażony na oleju kokosowym brązowy ryż z cukinią, rzodkiewką i tajską bazylią

Ciekawe smaki i orientalny aromat. Pierwszy raz użyłam oleju kokosowego do smażenia. Nadaje potrawie nutę egzotyki. I kolejny pierwszy raz w tym przepisie – smażone rzodkiewki. Jak one mi smakują! Kiedyś o nich usłyszałam i od dawna czekały w moich zapiskach jako pomysł do wypróbowania.

Składniki:
- 100g brązowego ryżu
- ½ dużej cukinii
- ½ garści liści świeżej bazylii tajskiej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 5 rzodkiewek
- 1 ½ ząbka czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki cukru
- 1 jajko
- pieprz cayenne, sól

Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni roztapiamy łyżkę oleju kokosowego. Czosnek kroimy w plasterki, a rzodkiewki w słupki. Podsmażamy je na patelni kilka minut. Następnie obieramy cukinię i dzielimy na cienkie plasterki obieraczką. Dorzucamy je na patelnię i smażymy następne kilka minut aż warzywa zmiękną. Po tym czasie przekładamy je na talerz. Na patelnię wbijamy jajko, mieszamy i szybko ścinamy. Dorzucamy ugotowany ryż, doprawiamy pieprzem cayenne, sosem sojowym, mieszamy. Po około 3-5 minutach dorzucamy resztę warzyw, bazylię, trzymamy na ogniu przez minutę i przekładamy na talerz. Gotowe!


1 komentarz: