Składniki:
- 100g brązowego ryżu
- ½ dużej cukinii
- ½ garści liści świeżej bazylii tajskiej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 5 rzodkiewek
- 1 ½ ząbka czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki cukru
- 1 jajko
- pieprz cayenne, sól
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na
opakowaniu. Na patelni roztapiamy łyżkę oleju kokosowego. Czosnek kroimy w
plasterki, a rzodkiewki w słupki. Podsmażamy je na patelni kilka minut.
Następnie obieramy cukinię i dzielimy na cienkie plasterki obieraczką.
Dorzucamy je na patelnię i smażymy następne kilka minut aż warzywa zmiękną. Po
tym czasie przekładamy je na talerz. Na patelnię wbijamy jajko, mieszamy i
szybko ścinamy. Dorzucamy ugotowany ryż, doprawiamy pieprzem cayenne, sosem
sojowym, mieszamy. Po około 3-5 minutach dorzucamy resztę warzyw, bazylię,
trzymamy na ogniu przez minutę i przekładamy na talerz. Gotowe!
bardzo ciekawa propozycja!
OdpowiedzUsuń