piątek, 10 kwietnia 2015

Zapiekanka kalafiorowa z musztardowym beszamelem

Moje drugie podejście do tej zapiekanki, tym razem bardzo udane. Pierwotnie nie dodawałam boczku i musztardy przez co wydawała mi się mdła. Jednak tym razem wszystko jest tak jak powinno być :). Idealne danie na długie wieczory.

Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego kalafiora
- 150g wędzonego boczku
- 2 szklanki dowolnego suchego makaronu
- 1 ¼ szklanki mleka
- 2 łyżeczki musztardy
- kawałek sera żółtego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- gałka muszkatołowa, pieprz czarny, sól
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy

Przygotowanie:
Boczek kroimy z  kostkę, podsmażamy i odkładamy. Kalafiora gotujemy do miękkości. Po wyjęciu go z wody, gotujemy w niej makaron. Następnie przekładamy go razem z kalafiorem do boczku i mieszamy. Przygotowujemy beszamel: w garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Dolewamy mleko, ciągle mieszamy. Doprawiamy gałką i solą, dorzucamy ziele angielskie i listek laurowy. Kiedy sos zacznie się gotować ściągamy garnek z kuchenki, wyjmujemy listek laurowy i ziele angielskie, dodajemy musztardę i mieszamy. Beszamel przelewamy do wcześniej przygotowanych składników, całość doprawiamy pieprzem, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na koniec posypujemy tartym serem żółtym i zapiekamy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (termoobieg). Smacznego!


3 komentarze:

  1. Nie jadłam nigdy kalafiorowej zapiekanki. Czas nadrobić :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł! spróbuję zamienić boczek na łososia :)

    OdpowiedzUsuń