Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego kalafiora
- 150g wędzonego boczku
- 2 szklanki dowolnego suchego makaronu
- 1 ¼ szklanki mleka
- 2 łyżeczki musztardy
- kawałek sera żółtego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- gałka muszkatołowa, pieprz czarny, sól
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
Przygotowanie:
Boczek kroimy z
kostkę, podsmażamy i odkładamy. Kalafiora gotujemy do miękkości. Po
wyjęciu go z wody, gotujemy w niej makaron. Następnie przekładamy go razem z
kalafiorem do boczku i mieszamy. Przygotowujemy beszamel: w garnku roztapiamy
masło, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Dolewamy mleko, ciągle mieszamy.
Doprawiamy gałką i solą, dorzucamy ziele angielskie i listek laurowy. Kiedy sos
zacznie się gotować ściągamy garnek z kuchenki, wyjmujemy listek laurowy i ziele
angielskie, dodajemy musztardę i mieszamy. Beszamel przelewamy do wcześniej
przygotowanych składników, całość doprawiamy pieprzem, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na koniec posypujemy tartym serem żółtym i zapiekamy 20-25 minut w piekarniku
nagrzanym do 150 stopni (termoobieg). Smacznego!
Nie jadłam nigdy kalafiorowej zapiekanki. Czas nadrobić :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
fajny pomysł! spróbuję zamienić boczek na łososia :)
OdpowiedzUsuńooo ciekawe jak Ci wyjdzie :)
Usuń