Składniki:
- 4 kromki bułki lub bagietki
- 1 kulka mozzarelli
- 2 niewielkie obrane pomidory
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 ząbek czosnku
- garść liści świeżej bazylii
- pieprz czarny, sól
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i mieszamy z 1 łyżką oleju i przetartym czosnkiem. Nacieramy pieczywo czosnkowym tłuszczem i pieczemy ok.
5 minut w 180 stopniach (termoobieg), aż będzie chrupkie i przyrumienione. Pomidory
i mozzarellę kroimy w kostkę, a bazylię drobno siekamy. Następnie łączymy składniki,
dodajemy łyżkę oleju oraz doprawiamy pieprzem i solą. Nakładamy całość na
podpieczone kromki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni
(termoobieg) na ok. 2-3 minuty aż ser się rozpuści.
lubię :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuń