środa, 8 kwietnia 2015

Bruschetta

Grzanki z mozzarellą i pomidorami to moje częste śniadanie. Ale dziś postanowiłam nieco je zmodyfikować i zamiast smażyć na patelni, upiekłam grzanki w piekarniku. Mocna nuta bazylii i delikatny posmak czosnku. Pychota :)

Składniki:
- 4 kromki bułki lub bagietki
- 1 kulka mozzarelli
- 2 niewielkie obrane pomidory
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 ząbek czosnku
- garść liści świeżej bazylii
- pieprz czarny, sól

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i mieszamy z 1 łyżką oleju i przetartym czosnkiem. Nacieramy pieczywo czosnkowym tłuszczem i pieczemy ok. 5 minut w 180 stopniach (termoobieg), aż będzie chrupkie i przyrumienione. Pomidory i mozzarellę kroimy w kostkę, a bazylię drobno siekamy. Następnie łączymy składniki, dodajemy łyżkę oleju oraz doprawiamy pieprzem i solą. Nakładamy całość na podpieczone kromki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) na ok. 2-3 minuty aż ser się rozpuści.


2 komentarze: