sobota, 4 kwietnia 2015

Czekoladowe ciasto z całą pomarańczą na Wielkanoc

Taki torcik. Ale bez masy w środku. Tylko z polewą na górze, posypany migdałami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Smak samego ciasta jest delikatny. Całość jest idealnie zgrana i rozpływa się w ustach. Co tam diety, mamy święta!

Składniki:
- 1 pomarańcza (ze skórką)
- ¾ kostki masła
- 200g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
- ¼ szklanki kakao
- 3 jajka
- 250g mąki pszennej
- 1¾ szklanki cukru pudru
- 1½ proszku do pieczenia
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- 2 łyżki podprażonych migdałów (płatki lub migdały siekane)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (nie aromatu!)
- 100ml kremówki
- 1 łyżeczka rumu

Przygotowanie:
Pomarańczę gotujemy w całości ok. 40 minut (do miękkości). Po tym czasie dzielimy ją na części i blendujemy. Powstałe purée pozostawiamy do ostygnięcia. Topimy masło, dodajemy do niego 1 czekoladę i dalej podgrzewamy aż czekolada się roztopi. Pozostawiamy na kilka minut w chłodnym miejscu. Po tym czasie dodajemy 3 jajka, ekstrakt waniliowy i mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier puder. Następnie łączymy składniki suche z mokrymi. Całość przekładamy do tortownicy (o średnicy 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach i pozostawiamy do ostygnięcia. Kremówkę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej pozostałą czekoladę i pozostawiamy na boku do lekkiego ostudzenia. Dodajemy rum, mieszamy. Ozdabiamy ciasto polewą, posypujemy migdałami i kandyzowaną skórką pomarańczową. 




Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze: