Składniki:
- 1 pomarańcza (ze skórką)
- ¾ kostki masła
- 200g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
- ¼ szklanki kakao
- 3 jajka
- 250g mąki pszennej
- 1¾ szklanki cukru pudru
- 1½ proszku do pieczenia
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- 2 łyżki podprażonych migdałów (płatki lub migdały
siekane)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (nie aromatu!)
- 100ml kremówki
- 1 łyżeczka rumu
Przygotowanie:
Pomarańczę gotujemy w całości ok. 40 minut (do
miękkości). Po tym czasie dzielimy ją na części i blendujemy. Powstałe purée
pozostawiamy do ostygnięcia. Topimy masło, dodajemy do niego 1 czekoladę i dalej
podgrzewamy aż czekolada się roztopi. Pozostawiamy na kilka minut w chłodnym
miejscu. Po tym czasie dodajemy 3 jajka, ekstrakt waniliowy i mieszamy. Do
miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier puder. Następnie
łączymy składniki suche z mokrymi. Całość przekładamy do tortownicy (o średnicy
23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach i
pozostawiamy do ostygnięcia. Kremówkę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej
pozostałą czekoladę i pozostawiamy na boku do lekkiego ostudzenia. Dodajemy
rum, mieszamy. Ozdabiamy ciasto polewą, posypujemy migdałami i kandyzowaną
skórką pomarańczową.
Cudowne połączenie :)
OdpowiedzUsuńmusiało smakować zabójczo! uwielbiam taki zestaw smaków.
OdpowiedzUsuńDla mnie bomba!