niedziela, 19 kwietnia 2015

Pieczarki w jaglano-serowych czapach

Faszerowane pieczarki to coś co lubię. Zazwyczaj przygotowywałam je z mięsem, ale dziś spróbowałam czegoś innego. I wyszło :). Do tego cudowny parmezan, pietruszka i czosnek – to połączenie to pewniak.Takie bezmięsne pieczary mogą być samodzielnym daniem lub służyć za dodatek. Tak czy owak są bardzo apetyczne i delikatne.

Składniki:
- 20 małych pieczarek
- 125g ricotty
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 jajko
- ½ pęczka pietruszki
- 50g kaszy jaglanej
- 1 ząbek czosnku
- pieprz czarny, sól
- odrobina oleju

Przygotowanie:
Pieczarki pozbawiamy nóżek i obieramy. Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem. Ugotowaną i lekko ostudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy ricottę, posiekaną pietruszkę i ząbek czosnku, jajko, 2 łyżki parmezanu, doprawiamy pieprzem oraz solą i mieszamy. Kapelusze pieczarek układamy w naczyniu i szczodrze faszerujemy nadzieniem jaglano-serowym. Całość posypujemy 1 łyżką parmezanu. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.



Pieczarkowy Tydzień 2015

2 komentarze:

  1. Kasza jaglana to dla mnie trudny temat. Może w takim wydaniu by mi zasmakowała. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pieczarkowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczarki są częstymi gośćmi w mojej kuchni więc nie mogło być inaczej!:) ja byłam początkowo sceptycznie nastawiona do jaglanej. Ale kiedy pierwszy raz przygotowałam z niej kotleciki i doprawiłam je tak jak mi się podobało, zachwyciła mnie. Trzeba eksperymentować :)

      Usuń