Składniki:
- 20 małych pieczarek
- 125g ricotty
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 jajko
- ½ pęczka pietruszki
- 50g kaszy jaglanej
- 1 ząbek czosnku
- pieprz czarny, sól
- odrobina oleju
Przygotowanie:
Pieczarki pozbawiamy nóżek i obieramy. Kaszę jaglaną
gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Naczynie żaroodporne
natłuszczamy olejem. Ugotowaną i lekko ostudzoną kaszę przekładamy do miski,
dodajemy ricottę, posiekaną pietruszkę i ząbek czosnku, jajko, 2 łyżki
parmezanu, doprawiamy pieprzem oraz solą i mieszamy. Kapelusze pieczarek układamy
w naczyniu i szczodrze faszerujemy nadzieniem jaglano-serowym. Całość
posypujemy 1 łyżką parmezanu. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Kasza jaglana to dla mnie trudny temat. Może w takim wydaniu by mi zasmakowała. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pieczarkowej :)
OdpowiedzUsuńPieczarki są częstymi gośćmi w mojej kuchni więc nie mogło być inaczej!:) ja byłam początkowo sceptycznie nastawiona do jaglanej. Ale kiedy pierwszy raz przygotowałam z niej kotleciki i doprawiłam je tak jak mi się podobało, zachwyciła mnie. Trzeba eksperymentować :)
Usuń