poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Kakaowa tarta z masłem orzechowym

Kolejny przepis z wykorzystaniem domowego masła orzechowego (przepis na nie znajdziecie tutaj). Tym razem coś na słodko. Tradycyjne połączenie masła orzechowego i dżemu, jednak nie na kanapce.

Składniki (na małą formę o średnicy ok. 13 cm):
- 125g mąki + odrobina do podsypania
- 60g masła + nieco do natłuszczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 1/2 łyżki masła orzechowego
- 125g ricotty
- 1 banan
- 2-3 łyżki dżemu porzeczkowego
- 1 jajko
- woda

Przygotowanie:
Mąkę, 1 łyżkę cukru pudru i kakao wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone drobno masło. Łączymy rozcierając palcami. Następnie dodajemy ½ rozkłóconego jajka i szybko zagniatamy. W międzyczasie dodajemy odrobinę wody w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Gotowe ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągamy je i rozwałkowujemy odpowiednio do wielkości formy na tartę. Formę natłuszczamy masłem i posypujemy mąką. Przekładamy do niej ciasto i nakłuwamy gęsto widelcem. Wstawiamy do lodówki na następne 30 minut. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach. Spód pozostawiamy do ostudzenia i przygotowujemy krem: łączymy ze sobą masło orzechowe, pozostały cukier puder i ricottę. Spód tarty smarujemy dżemem, na to układamy pokrojonego w plasterki banana i przekładamy masę orzechową na wierzch. Gotowe :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz