Składniki (na małą formę o średnicy ok. 13 cm):
- 125g mąki + odrobina do podsypania
- 60g masła + nieco do natłuszczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 1/2 łyżki masła orzechowego
- 125g ricotty
- 1 banan
- 2-3 łyżki dżemu porzeczkowego
- 1 jajko
- woda
Przygotowanie:
Mąkę, 1 łyżkę cukru pudru i kakao wsypujemy do miski.
Dodajemy pokrojone drobno masło. Łączymy rozcierając palcami. Następnie
dodajemy ½ rozkłóconego jajka i szybko zagniatamy. W międzyczasie dodajemy
odrobinę wody w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Gotowe ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie
wyciągamy je i rozwałkowujemy odpowiednio do wielkości formy na tartę. Formę natłuszczamy
masłem i posypujemy mąką. Przekładamy do niej ciasto i nakłuwamy gęsto
widelcem. Wstawiamy do lodówki na następne 30 minut. Pieczemy ok.
25-30 minut w 180 stopniach. Spód pozostawiamy do ostudzenia i przygotowujemy
krem: łączymy ze sobą masło orzechowe, pozostały cukier puder i ricottę. Spód
tarty smarujemy dżemem, na to układamy pokrojonego w plasterki banana i
przekładamy masę orzechową na wierzch. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz