wtorek, 7 kwietnia 2015

Makaron z warzywami i kremówką

Lekki posiłek bez mięsa. Kremowy dzięki śmietanie i orzeźwiający dzięki bazylii (kremówka to jedyny rodzaj śmietany, który czasem stosuję). Całość można posypać Parmezanem lub Grana Padano jeśli ktoś posiada. Taki obiad idealnie sprawdza się jeśli nie mamy dużo czasu, za to mamy w lodówce kilka warzyw.

Składniki (na 2 osoby):
- 2 szklanki suchego makaronu
- ½ dużej cukinii lub 1 mała
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1 niewielka cebula
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- ½ szklanki śmietany kremówki
- garść liści świeżej bazylii
- kurkuma, pieprz czarny, sól
- odrobina oleju do smażenia
- 1/3 szklanki wrzącej wody

Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy rozgnieciony czosnek i trzymamy na patelni ok. 1 minutę. Marchewkę i cukinię obieramy i kroimy w plastry, a te z kolei na połówki. Warzywa dorzucamy na patelnię, chwilę podsmażamy, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy, zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Następnie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień i czekamy aż resztka wody odparuje. Zalewamy warzywa kremówką, dorzucamy pokrojone suszone pomidory i gotujemy ok. 3-4 minuty żeby smaki się połączyły. Na koniec doprawiamy ½ łyżeczki kurkumy i dorzucamy posiekaną bazylię. Ściągamy patelnię z kuchenki i podajemy.


3 komentarze:

  1. Lekki i pyszny pomysł na obiad :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron - moja miłość :) !!!
    http://www.mojapasjasmaku.pl/

    OdpowiedzUsuń