Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 łyżka masła orzechowego (przepis na moje domowe masło
orzechowe znajdziecie tutaj)
- ½ cebuli
- ¼ gruszki
- 1 plaster sera żółtego
- mleko (około ½ szklanki)
- olej do smażenia
- ½ łyżki masła
- pieprz czarny, sól, pieprz cayenne
Przygotowanie:
Na oleju połączonym z masłem podsmażamy pokrojoną w
piórka cebulę. Równocześnie doprawiamy filet z obu stron pieprzem i solą.
Następnie smażymy go z obu stron na odrobinie oleju. Gruszkę obieramy i kroimy
w plasterki, które następnie układamy na podsmażonym już kurczaku, przykrywamy
całość plasterkiem sera i zapiekamy pod przykryciem kilka minut. W międzyczasie
wracamy do sosu. Do zeszklonej cebuli dodajemy łyżkę masła orzechowego, zaczynamy stopniowo dolewać mleko i mieszamy, aż do uzyskania kremowej
konsystencji sosu. Następnie doprawiamy go solą i pieprzem cayenne. Na koniec
przekładamy kurczaka na talerz i polewamy sosem. Gotowe :)
mniam! co to za warzywka koło mięsa, pieczone ziemniaki? :)
OdpowiedzUsuńtak, z curry :)
Usuń