niedziela, 12 kwietnia 2015

Domowe masło orzechowe

Przepis ten jest tak prosty, że aż głupio go pisać. Ale trzeba. Bo nie wszyscy wiedzą jak banalne jest zrobienie masła orzechowego. Orzeszki ziemne i odrobina soli do smaku. Koniec. A po co kupować gotowe i słodzone skoro można mieć własne? Dla mnie ważne jest żeby orzeszki były niesolone. Zdecydowałam się na własnoręczne łupanie i łuskanie, żeby wszystko było jak najmniej przetworzone. Najlepsze jest to, że takie masło można wykorzystać w wielu potrawach. I na słodko, i na wytrawnie. Na pewno jedna z takich potraw pojawi się w najbliższym czasie na blogu :).

Składniki:
- orzeszki ziemne (dowolna ilość, w zależności od tego ile masła chcemy uzyskać)
- sól

Przygotowanie:
Orzeszki ziemne obieramy (pomijamy tę czynność jeśli kupujemy już obrane). Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy w piekarniku ok. 5-7 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg). Ważne żeby podczas pieczenia od czasu do czasu przemieszać orzechy. Po tym czasie wyjmujemy je, studzimy, przesypujemy do rozdrabniacza lub malaksera i miksujemy na gładką masę. Potrzeba do tego cierpliwości. Na koniec solimy do smaku. Proste?




Domowy Wyrób

1 komentarz: