niedziela, 3 maja 2015

Tiramisu

Tiramisu to deser, który przygotowuję od bardzo dawna. Sprawdzony przepis i technika, która zawsze się sprawdza. Nie lubię się chwalić, ale to tiramisu jest najlepszym jakie jadłam :). Co prawda nie używam w nim białek, ale zawsze można je wykorzystać np. do przygotowania bezy.

Składniki:
- 250g mascarpone
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie biszkoptów ladyfingers (150g)
- 50ml amaretto
- 3 łyżki bitej śmietany (ja używam Śnieżki)
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka naturalnego kakao

Przygotowanie:
2 łyżki kawy zalewamy wrzątkiem do połowy szklanki i pozostawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy amaretto. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Przygotowujemy bitą śmietanę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mascarpone dodajemy do żółtek z cukrem, mieszamy i dodajemy bitą śmietanę. Przygotowujemy naczynie do naszego deseru (ja użyłam naczynia żaroodpornego o prostokątnym dnie). Wyjmujemy po kolei biszkopty na deskę i nakłuwamy je na całej długości widelcem (jak na zdjęciu poniżej). Następnie układamy warstwę w naczyniu. Biszkopty można łamać żeby zapełnić wolne przestrzenie. Łyżeczką nasączamy je ½ kawy z amaretto. Na to przekładamy ½ kremu z mascarpone. Układamy kolejną warstwę nakłutych biszkoptów i nasączamy je resztą kawy. Na wierzch wykładamy drugą część kremu i posypujemy z wierzchu kakao. Pozostawiamy na noc w lodówce. Gotowe! 




1 komentarz: