Składniki:
- 250g mascarpone
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie biszkoptów ladyfingers (150g)
- 50ml amaretto
- 3 łyżki bitej śmietany (ja używam Śnieżki)
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka naturalnego kakao
Przygotowanie:
2 łyżki kawy zalewamy wrzątkiem do połowy szklanki i
pozostawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy amaretto. Żółtka ucieramy z
cukrem pudrem. Przygotowujemy bitą śmietanę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Mascarpone dodajemy do żółtek z cukrem, mieszamy i dodajemy bitą śmietanę. Przygotowujemy
naczynie do naszego deseru (ja użyłam naczynia żaroodpornego o prostokątnym
dnie). Wyjmujemy po kolei biszkopty na deskę i nakłuwamy je na całej długości
widelcem (jak na zdjęciu poniżej). Następnie układamy warstwę w naczyniu.
Biszkopty można łamać żeby zapełnić
wolne przestrzenie. Łyżeczką nasączamy je ½ kawy z amaretto. Na to przekładamy ½
kremu z mascarpone. Układamy kolejną warstwę nakłutych biszkoptów i nasączamy
je resztą kawy. Na wierzch wykładamy drugą część kremu i posypujemy z wierzchu
kakao. Pozostawiamy na noc w lodówce. Gotowe!
Bardzo lubię tiramisu :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl