Składniki:
- 6 średniej wielkości cebul
- 1 łyżka oleju
- 25g masła + 1 łyżka
- ¾ szklanki białego, wytrawnego wina
- tymianek i pietruszka (suszone), pieprz czarny, sól
- 1 liść laurowy
- 1l wrzątku
- kawałek żółtego sera
- 5-6 kromek dowolnego chleba
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy cienko w piórka. W garnku
rozgrzewamy olej, dodajemy 25g masła. Gdy to zacznie się pienić dodajemy cebule i
smażymy na małym ogniu, aż zbrązowieją. Następnie zalewamy je winem i czekamy
aż ciecz zredukuje się prawie całkowicie. Dolewamy wrzątek, dodajemy liść
laurowy, wszystkie pozostałe zioła oraz pieprz i sól do smaku i gotujemy na małym ogniu ok. 20
minut. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na pozostałym maśle. Następnie przelewamy zupę
do jednego naczynia żaroodpornego lub kilku kokilek, układamy na wierzchu
grzanki i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy ok. 4-5 minut w 180 stopniach (aż
ser się rozpuści).
Mam ostatnio dużą na nią ochotę, pycha :)
OdpowiedzUsuń