poniedziałek, 25 maja 2015

Zupa cebulowa na winie

Najlepszą zupę cebulową jadłam we Francji. I nigdy nie dostąpiłam zaszczytu skosztowania tego smaku po raz drugi. Przywiozłam sobie z tej podróży cieniutką książkę kucharską. Liczyłam na to, że zdarzy się cud i moja pierwsza zupa okaże się równie wyborna. Niestety. Rok temu podjęłam pierwszą próbę. Zupa była smaczna, ale to nie było to. Ostatnio znowu spróbowałam. Problem w tym, że szkoły robienia zupy cebulowej są różne. Jedni robią je na bulionie wołowym, inni warzywnym, a jeszcze inni na winie i wodzie. Ja wybrałam tę ostatnią opcję, ale planuję próbować kolejnych. Może nie odtworzę smaku francuskiej zupy, ale znalazłam sposób na bardzo smaczny i cebulowy posiłek :).

Składniki:
- 6 średniej wielkości cebul
- 1 łyżka oleju
- 25g masła + 1 łyżka
- ¾ szklanki białego, wytrawnego wina
- tymianek i pietruszka (suszone), pieprz czarny, sól
- 1 liść laurowy
- 1l wrzątku
- kawałek żółtego sera
- 5-6 kromek dowolnego chleba

Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy cienko w piórka. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy 25g masła. Gdy to zacznie się pienić dodajemy cebule i smażymy na małym ogniu, aż zbrązowieją. Następnie zalewamy je winem i czekamy aż ciecz zredukuje się prawie całkowicie. Dolewamy wrzątek, dodajemy liść laurowy, wszystkie pozostałe zioła oraz pieprz i sól do smaku i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na pozostałym maśle. Następnie przelewamy zupę do jednego naczynia żaroodpornego lub kilku kokilek, układamy na wierzchu grzanki i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy ok. 4-5 minut w 180 stopniach (aż ser się rozpuści).


1 komentarz: