Składniki na ciasto:
- 250g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
- 125g masła
- 1 jajko
- woda
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 1 pęczek szparagów
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 3 jajka
- ok. 100g sera cheddar
- kawałek boczku wędzonego
- 1 cebula
- pieprz czarny, sól, starta gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Najpierw zajmujemy się ciastem. W misce rozcieramy mąkę i
masło pokrojone w kawałki. Następnie dodajemy szczyptę soli, 1 rozkłócone jajko i
zagniatamy ciasto dodając taką ilość wody, aby nabrało odpowiedniej
konsystencji. Następnie wstawiamy je na 30 minut do lodówki. Po tym czasie
rozwałkowujemy je i przekładamy do formy. Ciasto nakłuwamy widelcem w wielu
miejscach i wkładamy na następne 30 minut do lodówki. Następnie pieczemy ok. 20
minut w 180-200 stopniach. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki i
kroimy każdą sztukę na 3 części. Gotujemy ok. 5 minut w osolonej i lekko
posłodzonej wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a boczek w kostkę.
Podsmażamy go na patelni kilka minut, następnie dorzucamy cebulę i dalej
smażymy razem przez kilka minut. W misce mieszamy rozkłócone 3 jajka, śmietanę
kremówkę i tarty ser. Doprawiamy pieprzem czarnym, solą i gałką muszkatołową.
Boczek z cebulą rozkładamy na podpieczonym spodzie tarty. Na to układamy
szparagi i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach (aż
masa śmietanowo-jajeczna zetnie się i delikatnie zrumieni).
Piękna tarta, zjadłabym takiej :)
OdpowiedzUsuń