poniedziałek, 11 maja 2015

Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem

Ten przepis niesie ze sobą nowości – nowe naczynie, nowy składnik. Pierwszy raz przyrządziłam szparagi, które tak bardzo lubię jeść. I jestem zachwycona! Może nie zajęłam się nimi bardzo profesjonalnie, ale były mega smaczne. W dodatku ich smak idealnie łączy się z boczkiem i cheddarem. Mniam

Składniki na ciasto:
- 250g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
- 125g masła
- 1 jajko
- woda
- szczypta soli

Składniki na farsz:
- 1 pęczek szparagów
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 3 jajka
- ok. 100g sera cheddar
- kawałek boczku wędzonego
- 1 cebula
- pieprz czarny, sól, starta gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Najpierw zajmujemy się ciastem. W misce rozcieramy mąkę i masło pokrojone w kawałki. Następnie dodajemy szczyptę soli, 1 rozkłócone jajko i zagniatamy ciasto dodając taką ilość wody, aby nabrało odpowiedniej konsystencji. Następnie wstawiamy je na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do formy. Ciasto nakłuwamy widelcem w wielu miejscach i wkładamy na następne 30 minut do lodówki. Następnie pieczemy ok. 20 minut w 180-200 stopniach. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki i kroimy każdą sztukę na 3 części. Gotujemy ok. 5 minut w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a boczek w kostkę. Podsmażamy go na patelni kilka minut, następnie dorzucamy cebulę i dalej smażymy razem przez kilka minut. W misce mieszamy rozkłócone 3 jajka, śmietanę kremówkę i tarty ser. Doprawiamy pieprzem czarnym, solą i gałką muszkatołową. Boczek z cebulą rozkładamy na podpieczonym spodzie tarty. Na to układamy szparagi i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach (aż masa śmietanowo-jajeczna zetnie się i delikatnie zrumieni).


1 komentarz: